Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MISTERIJA RIJEŠENA?

Zvučni valovi su krivi za nastanak Stonehengea?

Jedan američki stručnjak vjeruje kako je upravo on otkrio što je britanske starosjedioce nagnalo da sagrade drevni Stonehenge.

Image
S.K./ 21.2.2012. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američki stručnjak za arheoakustiku, nauku o značaju zvuka u raznim civilizacijama, Steven Waller tvrdi kako je nacrt za izgradnju Stonehengea nadahnula glazba.

Naime, on smatra kako je drevno svetište, koje je oduvijek intrigiralo ljudsku maštu, nastalo pod utjecajem pojave koju danas nazivamo interferencija zvučnih valova.

"Drevno Britanci, kada su slušali dva gajdaša u polju, doživjeli bi uzorke interferencije jer su hodajući oko svirača naizmjence nailazili na zone u kojima se glazba snažnije čula i one u kojima se uopće nije čula. Ako to pogledate odozgo, tlocrt te šetnje bi izgledao kao prečke kotača. Hodajući ukrug, svaki put kad bi došli do točke u kojoj se zvučni valovi poništavaju, osjetili biste kao da stojite pred nevidljivim objektom. Ako sve to posložite u glavi, dobit ćete strukturu Stonehengea", objasnio je svoju teoriju Waller, koji je svoju teoriju testirao na dobrovoljcima kojima je zavezao oči i pustio ih da hodaju oko svirača.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
POZNATA OBITELJ

Kako danas žive Janica i Ivica Kostelić: 'Uvijek je naglasak na djeci'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba