Ostalo

Ispisana nova stranica povijesti kulinarstva: Prvi robotski restoran na svijetu otvoren u Zagrebu!

Roboti i umjetna inteligencija svakim danom iznova iznenađuju pa koliko god čudno zvučalo - roboti nam mogu doista olakšati kuhanje

Petra Gajšak
17.07.2022 21:30

Iako si možda to ne želimo priznati, sve oko nas se robotizira. Tako je Zagreb prvi grad na svijetu u kojem je otvoren robotski restoran u kojem su za vaša jela zaduženi - roboti. Pogledajte kako izgledaju kuhari novog doba te kakva su im jela.

Živimo u svijetu u kojem roboti nose revije, mogu nas tješiti, u njih se možemo zaljubiti, a vidjet ćemo danas mogu li nas i nahraniti.

Došli smo provjeriti mogu li nas roboti nahraniti.

"Naravno da mogu!", rekao je šef restorana Dražen Drnas .

OK, možda ne baš doslovno, jer ipak toliko daleko nismo otišli.

"Svi misle da je to nekako magično isprogramirano, da je to neki industrijski postupak čudan i hrana loša, ali u principu on radi kao pravi kuhar. Evo možete tu vidjeti, mi ga stavljamo u mode za učenje i dajemo ga pravom kuharu da koristi i onda kuhar umjesto da sol dodaje rukom pritiskom na tablet dodaje sol. Uređaj to zapamti po nekim patentiranim našim algoritmima, on to reproducira kasnije tako da vi dobijete replikaciju tog jela kojeg je napravio pravi kuhar", pojasnio je Drnas.

Možda ste ih drugačije zamišljali, ali oni nemaju glavu, ruke i noge nego više liče na jedan od kuhinjskih aparata. No još jednu stvar dijele s ljudima - imena. Miss Yellow , Miss Red , misteri Black , Blue i Green .

"To je onako pragmatični stroj, još nema glavu, ruke, lasere, ali jako dobro kuha", tvrdi Dražen Drnas.

Jednom je jedan chef rekao da će hrana ispasti onako kako se osjećate, da ako ste loše volje to se na jelu vidi i osjeti.

"Svi govore da u ovim jelima nema emocije, ali vjerujte mi da ima. Tu vam se i kuhar bori s robotom jer kuhar mora malo prilagoditi svoju tehniku", dodao je.

Znači li to da su ljudi zamjenjivi u restoranima?

"Naravno da nisu. Ovo je jedna revolucija i naravno da ne mijenja ljude. Ona pomaže ljudima u biti da naprave dobra jela", kazao je Dražen Drnas.

Od rižota sa škampima do hobotnice s domaćim njokima. Oni rade jela koja rijetko vidimo u restoranima brze hrane.

"Pokušavamo približiti kvalitetna jela koja se kuhaju u jednom loncu. Nije deep fried , nije prženo. Znači to su takva jela koja se kuhaju, pašte, njoki".

Ono što je najzanimljivije u ovoj priči je to da je ovo hrvatski proizvod.

"Tako je. Ovi roboti se sastavljaju Solinu u jednom našem malom, ajmo reći, laboratoriju za inovacije u kulinarstvu. Sastavlja ih pet, šest inženjera - hrvatska pamet je unutra i software i elektronika i dijelovi iz cijelog svijeta", zaključio je Drnas.

Tko bi rekao da ćemo tako skoro doživjeti da nas jedan robot nahrani. Pitamo se što je sljedeće?