Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GASTRO SENZACIJA

Slastice od mrava, svinjske krvi i ostalih neobičnih namirnica... Ana i Maša u vrhu su svjetskog slastičarstv...

Čak dvije hrvatske slastičarke pronašle su svoje mjesti u jednoj od najjačih kuhinja svijeta te podijelili svoje dojmove samo za Exkluziv

Marija Pajić/ 29.5.2022. u 9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedna je pastry chefica najboljeg slovenskog restorana, a druga caruje danskom gastro senzacijom također kao majstorica za deserte! Maša Salopek i Ana Omazić talentirane su hrvatske slastičarke koje su mjesto u kuhinji itekako pronašle na svjetskoj sceni, a viđenje rada u svjetskim restoranima rado su podijelile pred kamerama RTL Exkluziva.

Zamislite da imate 23 godine a već radite u trenutno najuzbudljivijem restoranu na svijetu? E pa, kome bi to pošlo za rukom nego Hrvatici! Na čelu slastica spektakularnog danskog Alchemista iz Kopenhagena caruje Zagrepčanka Ana Omazić! Nakon završene škole u Hrvatskoj odselila se u Pariz gdje je završila Le Cordon Blue, jedan od najvažnijih kulinarskih instituta na svijetu - i sve ostalo je, kako se popularno kaže - povijest! S ovom talentiranom slastičarkom družili smo se tijekom njezina gostovanja na prvom Weekend food festivalu u Rovinju!

"Rad u restoranu je stresan, ali stres s godinama postane normala. Jako je bitno prihvatiti taj stres u danu, ali kad izađeš s posla, ne prihvaćati puno stvari osobno odnosno ne ostati u poslu poslije posla", rekla je Ana Omazić.

Danski Alchemist u kojem Ana trenutno radi je smješten u bivšem kraljevskom danskom kazalištu na prostoru od 2200 četvornih metara. Ima dvije Michelinove zvjezdice i 90 zaposlenih od kojih u kuhinji radi njih čak 25 chefova. Ne morate ni pitati je li skupo, ali iskustvo vam ne gine. Za 6.000 kuna dobijete čak 50 sljedova, između ostalog i desert s potpisom ove simpatične Zagrepčanke.

"Koristimo jako puno stvari koje su neuobičajene za deserte kao što su mravi, svinjska krv i tako dalje tako da je jako zanimljivo iz dana u dan", pojasnila je Ana.

Kako onda pripremite mrave? Sa šećerom ili?

"Mrave smo zapravo koristili u više navrata. Sad trenutno radimo samo infuziju mrava u vodi ", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Da, mravi u ovčjem vrhnju su - kažu za prste polizat, a jednako kreativne i neobične slastice osmišlja i najbolja pastry šefica na svijetu, također Hrvatica - 34-godišnja Čakovčanka Maša Salopek koja brine o desertima slovenske Hiše Franko!

"Tajna uspjeha je u preciznom radu, davanju svog maksimuma, ali mislim da ljudi puno puta zaborave priznati vlastitu pogrešku i pojesti je i iz toga naučiti nešto bolje", tvrdi Maša Salopek.

Nekonvencionalni deserti s održivim namirnicama i s plodovima isključivo iz vrtova u dolini Soče. Ne koristi se čokolada već alternative poput japonike ili pastrve. Ova nesuđena glumica koja zamislite - ne jede slatko prvo je studirala pravo da bi na kraju diplomirala kroatistiku. Nakon boravka u Kini s dečkom, vraća se u Hrvatsku gdje završava tečaj slastičarstva u Sisku!

Koja je najbolja slastica koju si probala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
TELEVISA PRESENTA

Svađa koje se ne bi posramile ni meksičke sapunice! Marina podbola Suzanu: 'To ti nije prava kosa, daj da pipnem!'

"Jedan crumble s vrganjom i karamelom. Ispod toga je bio chuttney od šljive. Bilo je i sladoleda kiselog mlijeka i sve je bilo začinjeno granitom od peršina!", pojasnila je Maša Salopek.

Iako ne voli kolače, uvijek bi rado pojela međimursku zlevanjku, jer kako kaže, ova najbolja pastry chefica na svijetu - ova slastica joj miriši na djetinjstvo!

Image

Exkluziv

magazin
Hrvatska - 2021
Voditelj
Ana Radišić
Gledaj na
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
kraj njega nestaje strah od igle

Svi su poludjeli za najzgodnijim tattoo majstorom u regiji, ali njegovo je srce ipak zauzeto

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba