Ostalo

Slastice od mrava, svinjske krvi i ostalih neobičnih namirnica... Ana i Maša u vrhu su svjetskog...

Čak dvije hrvatske slastičarke pronašle su svoje mjesti u jednoj od najjačih kuhinja svijeta te podijelili svoje dojmove samo za Exkluziv

Marija Pajić
29.05.2022 09:00

Jedna je pastry chefica najboljeg slovenskog restorana, a druga caruje danskom gastro senzacijom također kao majstorica za deserte! Maša Salopek i Ana Omazić talentirane su hrvatske slastičarke koje su mjesto u kuhinji itekako pronašle na svjetskoj sceni, a viđenje rada u svjetskim restoranima rado su podijelile pred kamerama RTL Exkluziva.

Zamislite da imate 23 godine a već radite u trenutno najuzbudljivijem restoranu na svijetu? E pa, kome bi to pošlo za rukom nego Hrvatici! Na čelu slastica spektakularnog danskog Alchemista iz Kopenhagena caruje Zagrepčanka Ana Omazić! Nakon završene škole u Hrvatskoj odselila se u Pariz gdje je završila Le Cordon Blue, jedan od najvažnijih kulinarskih instituta na svijetu - i sve ostalo je, kako se popularno kaže - povijest! S ovom talentiranom slastičarkom družili smo se tijekom njezina gostovanja na prvom Weekend food festivalu u Rovinju!

"Rad u restoranu je stresan, ali stres s godinama postane normala. Jako je bitno prihvatiti taj stres u danu, ali kad izađeš s posla, ne prihvaćati puno stvari osobno odnosno ne ostati u poslu poslije posla", rekla je Ana Omazić.

Danski Alchemist u kojem Ana trenutno radi je smješten u bivšem kraljevskom danskom kazalištu na prostoru od 2200 četvornih metara. Ima dvije Michelinove zvjezdice i 90 zaposlenih od kojih u kuhinji radi njih čak 25 chefova. Ne morate ni pitati je li skupo, ali iskustvo vam ne gine. Za 6.000 kuna dobijete čak 50 sljedova, između ostalog i desert s potpisom ove simpatične Zagrepčanke.

"Koristimo jako puno stvari koje su neuobičajene za deserte kao što su mravi, svinjska krv i tako dalje tako da je jako zanimljivo iz dana u dan", pojasnila je Ana.

Kako onda pripremite mrave? Sa šećerom ili?

"Mrave smo zapravo koristili u više navrata. Sad trenutno radimo samo infuziju mrava u vodi ", dodala je.

Da, mravi u ovčjem vrhnju su - kažu za prste polizat, a jednako kreativne i neobične slastice osmišlja i najbolja pastry šefica na svijetu, također Hrvatica - 34-godišnja Čakovčanka Maša Salopek koja brine o desertima slovenske Hiše Franko!

"Tajna uspjeha je u preciznom radu, davanju svog maksimuma, ali mislim da ljudi puno puta zaborave priznati vlastitu pogrešku i pojesti je i iz toga naučiti nešto bolje", tvrdi Maša Salopek.

Nekonvencionalni deserti s održivim namirnicama i s plodovima isključivo iz vrtova u dolini Soče. Ne koristi se čokolada već alternative poput japonike ili pastrve. Ova nesuđena glumica koja zamislite - ne jede slatko prvo je studirala pravo da bi na kraju diplomirala kroatistiku. Nakon boravka u Kini s dečkom, vraća se u Hrvatsku gdje završava tečaj slastičarstva u Sisku!

Koja je najbolja slastica koju si probala?

"Jedan crumble s vrganjom i karamelom. Ispod toga je bio chuttney od šljive. Bilo je i sladoleda kiselog mlijeka i sve je bilo začinjeno granitom od peršina!", pojasnila je Maša Salopek.

Iako ne voli kolače, uvijek bi rado pojela međimursku zlevanjku, jer kako kaže, ova najbolja pastry chefica na svijetu - ova slastica joj miriši na djetinjstvo!