Ostalo

Zašto nije dobro izgladnjivati se?

Ako razmišljate o tome kako bi bilo dobro da malo gladujete, pročitajte ovaj tekst prije nego što krenete u realizaciju te ideje. Izgladnjivanje u nijednoj dobi nije dobro, no ako imate manje od dvadeset godina, još rastete i razvijate se, a gladovanjem ste dosta izgubili na težini, možda već imate poremećaj prehrane i postoji mogućnost da ste si ozbiljno narušili zdravlje te bilo bi dobro da što prije potražite stručnu pomoć.

Press
24.03.2017 15:44

Jedna od sve češćih manifestacija stresa kod tinejdžera je poremećaj prehrane, koji u konačnici može rezultirati ozbiljnim poremećajima: anoreksijom ili bulimijom. Ovakva stanja ne smiju se olako shvaćati, smetnje u ishrani su složen psihološki problem koji je usko povezan s depresijom i niskim samopoštovanjem.

Razmislite još jednom, jer ako se krenete izgladnjivati, osim što će vas boljeti želudac od gladi, osjetit ćetei psihički umor te vrlo vjerojatno depresiju, anksioznost, nestrpljivost i nervozu. Vaš mozak će imati problema s proizvodnjom serotonina, što se može potpuno negativno odraziti na vašu emocionalnu stabilnost. Na kraju će, pak, nastupiti ravnodušnost.

Izgladnjivanjem ne gubite samo kilažu već s vremenom ono uništava sve osnovne funkcije u tijelu. Evo kratke liste stanja u koja biste mogli upasti ako ćete uporno gladovati:

Beri-beri : Ako ste predugo bez vitamina B1 (tiamin), mogli biste iskusiti povraćanje, dijareju, oticanje tkiva, oštećenje vida, zbunjenost, tremor, parcijalnu paralizu...

Pelagra : Ako ne dobivate dovoljne količine vitamina B3 (niacin) doživjet ćete demenciju, agresivnost, osjetljivost na svjetlost, nesanicu, oštećenje živaca istrašne kožne rane...

Anemija : Vaše krvne stanice su napravljene od više hranjivih tvari i ako prestanete konzumirati neke od njih, kao što su B12 i željezo, vaše tijelo će jednostavno prestati proizvoditi dovoljno krvi. Imati anemiju je kao kad izgubite puno krvi prilikom traumatske ozljede, i dok su početni simptomi blagi, u njenom kasnijem stadijuto vas može ubiti. Skoro svaka stanica u vašem tijelu treba redoviti dotok krvi, tako da će bez dovoljno krvi svaka tjelesna funkcija biti ometena.

Skorbut :Bez dovoljno vitamina Cpočet ćete se osjećati nelagodno, depresivno i umorno. Ubrzo ćete početi osjećati i mlohave desni, gubit ćete zube, krvarit ćete iz raznih otvora, imat ćete žutu kožu i bolove u kostima. Na koncu bi mogla nastupiti smrt uzrokovana prekomjernim gubitkom krvi.

Ukoliko sumnjate da vi, vaše dijete ili prijatelj ima poremećaj prehrane, zauzmite nježan pristup pun razumijevanja, te potražite liječničku i psihijatrijsku pomoć.

Jesu li bolni grčevi u trbuhu i kod naše Lorene Kovačević rezultat izgladnjivanja, pogledajte večeras u novoj epizodi serijala KBC u 19:15 na RTL-u!