Ostalo

Martinina kuhinja: Juha od buče, mrkve i đumbira

Ususret 6. sezoni 'Života na vagi' donosimo vam zdrave obroke naše nutricionistice Martine Linarić. Ovog puta Martina je pripremila zdravo jelo koje ujedno izvrsno i za imunitet

RTL.hr
20.09.2022 12:00

Sastojci za 4 osobe

- tikve (butternut)

- đumbir, 1 kockica – 1x1 cm

- kapula, 1 kom

- 1 žličica soli

- žličice papar

- 1 režanj češnjaka

- Krumpir, 1 manji

- Mrkva, 2 kom

- Svježi peršin

- Sjemenke suncokreta, 2-3 žlice

- ''Stari'' kruh za krutone (opcija)

Priprema

- Buč, krumpir, mrkvu, očistite, narežite na kockice, kapulu ogulite i narežite na manje komadiće, đumbir očistite od kore

- U posudu za kuhanje stavite malo ulja, te prepržite kratko kapulu, potom dodajte preostalo povrće

- U posudu dodajte vodu tako da prekrije sve sastojke i bude barem 2 cm iznad njih. Kuhati na laganoj vatri dok buča ne omekša

- Dok se juha kuha spremimo krutone

- Kockice kruha pospite sa začinima čašnjak u prahu, kajenski papr i prelijte s malo maslinovo ulja, stavite na masni papir i pecite u pećnici na 180C 10 minuta

- Suncokretove sjemenke prepeći u tavici, dok ne poprime žutu boju, paziti da ne izgore!

- Kada je povrće omekšalo, stavite sve u blender i izmiksajte do juhe

- Juhu možete lagano posoliti, dodati malo papra te po želji češnjaka u prahu

- Juhu sada prelijte u tanjure, pospite prepečenim sjemenkama suncokreta, sjeckanim peršinom, dodajte par krutona te poslužite

- Po želji dodajte žličicu grčkog jogurta!

Želim vam dobar tek!

BUNDEVA

Znate li da jednim serviranjem buče, od 1 šalice zadovoljite više od 100% dnevne potrebe na vit A, a čak 40% dnevne potrebe na vitC! Poznato je da ovaj vitamin topljiv u vodi igra veliku ulogu u stvaranju kostiju, razvoju vezivnog tkiva, zacjeljivanju rana, pa čak i održavanju zdravih desni.

Male kalorijske vrijednosti, u 100 g ima svega 35 kcal te čak 87% težine bundeve otpada na vodu a ostatak su nutritivno bogati spojevi neophodni našem organizmu poput minerala, vitamina.....

Studija iz 2016. pokazala je da prehrana bogata povrćem koje je bogato beta-karotenom, vitaminom C, cinkom i natrijem, pozitivno povezane sa zdravom koštanom masom u žena u post menopauzi.

Zapravo, u studiji iz 2005., istraživači su otkrili da su ljudi koji su konzumirali najviše beta-kriptoksantina (antioksidans koji se nalazi u tikvici sličan beta-karotenu) imali 50% manju vjerojatnost da će razviti artritis u odnosu na one s manjim unosom ovog antioksidansa.

E sada kada smo naveli sve ove dobrobiti tikve, mislim daje pravo vrijeme da pripremimo jedna ukusan i zdrav obrok, kojem nitko od ukućana neće moći odoljeti, posebno u hladne zimske dane....