Sastojci za 4 osobe
- tikve (butternut)
- đumbir, 1 kockica – 1x1 cm
- kapula, 1 kom
- 1 žličica soli
- žličice papar
- 1 režanj češnjaka
- Krumpir, 1 manji
- Mrkva, 2 kom
- Svježi peršin
- Sjemenke suncokreta, 2-3 žlice
- ''Stari'' kruh za krutone (opcija)
Priprema
- Buč, krumpir, mrkvu, očistite, narežite na kockice, kapulu ogulite i narežite na manje komadiće, đumbir očistite od kore
- U posudu za kuhanje stavite malo ulja, te prepržite kratko kapulu, potom dodajte preostalo povrće
- U posudu dodajte vodu tako da prekrije sve sastojke i bude barem 2 cm iznad njih. Kuhati na laganoj vatri dok buča ne omekša
- Dok se juha kuha spremimo krutone
- Kockice kruha pospite sa začinima čašnjak u prahu, kajenski papr i prelijte s malo maslinovo ulja, stavite na masni papir i pecite u pećnici na 180C 10 minuta
- Suncokretove sjemenke prepeći u tavici, dok ne poprime žutu boju, paziti da ne izgore!
- Kada je povrće omekšalo, stavite sve u blender i izmiksajte do juhe
- Juhu možete lagano posoliti, dodati malo papra te po želji češnjaka u prahu
- Juhu sada prelijte u tanjure, pospite prepečenim sjemenkama suncokreta, sjeckanim peršinom, dodajte par krutona te poslužite
- Po želji dodajte žličicu grčkog jogurta!
Želim vam dobar tek!
BUNDEVA
Znate li da jednim serviranjem buče, od 1 šalice zadovoljite više od 100% dnevne potrebe na vit A, a čak 40% dnevne potrebe na vitC! Poznato je da ovaj vitamin topljiv u vodi igra veliku ulogu u stvaranju kostiju, razvoju vezivnog tkiva, zacjeljivanju rana, pa čak i održavanju zdravih desni.
Male kalorijske vrijednosti, u 100 g ima svega 35 kcal te čak 87% težine bundeve otpada na vodu a ostatak su nutritivno bogati spojevi neophodni našem organizmu poput minerala, vitamina.....
Studija iz 2016. pokazala je da prehrana bogata povrćem koje je bogato beta-karotenom, vitaminom C, cinkom i natrijem, pozitivno povezane sa zdravom koštanom masom u žena u post menopauzi.
Zapravo, u studiji iz 2005., istraživači su otkrili da su ljudi koji su konzumirali najviše beta-kriptoksantina (antioksidans koji se nalazi u tikvici sličan beta-karotenu) imali 50% manju vjerojatnost da će razviti artritis u odnosu na one s manjim unosom ovog antioksidansa.
E sada kada smo naveli sve ove dobrobiti tikve, mislim daje pravo vrijeme da pripremimo jedna ukusan i zdrav obrok, kojem nitko od ukućana neće moći odoljeti, posebno u hladne zimske dane....