U pravilnoj prehrani, šećer nam daje energiju, no u pretjeranoj pretilost , dijabetes i nastanak srčanih bolesti . Kada je riječ o prirodnoj prevenciji najbolje je obratiti pažnju na vrstu hrane koju dnevno unosimo. Bitno je izbjegavati jela s bijelim brašnom, šećerom i visokim glikemičnim indeksom (GI), dok unositi hranu bogatu vlaknima, lako probavljivim ugljikohidratima i kromom.
Najbolja hrana za smanjenje šećera u krvi
(Izvor: Pixabay)
1. Zeleno povrće
Špinat, blitva, kelj i zelena salata su najčešće dobri regulatori šećera u krvi. Zeleno povrće je bogato hranjivim tvarima i lako probavljivim ugljikohidratima, koji su bitni za usporenu probavu. Zelena salata i špinat su dobar izvor kroma, dok je kelj bogat vitaminom C što pomaže kod dijabetesa tipa 2.
2. Mahunarke
Od mahunarki grah, grašak, soja i leća su odličan izbor želite li smanjiti šećer u krvi jer imaju vrlo nizak GI. Bogate vlaknima i proteinima, odlične su i za regulacija krvnog tlaka. Prema studiji iz 2012., pokazalo se da jedna šalica mahunarki na dan znatno utječe na smanjenje hemoglobina A1c i krvnog tlaka.
3. Orašasti plodovi
Kikiriki, badem, makadamija, pistacija i orah su bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, proteina i minerala kao što su magnezij i kalij te odličan snack za međuobrok kod dijabetičara.
4. Žitarice
Cjelozrnate žitarice poput smeđeg kruha i zobene kaše pomažu u regulaciji glukoze zahvaljujući niskom GI i bogatom udjelu beta glukana. Ukoliko volite jesti rižu, bulgur žitarica je dobar nadomjestak, jer povoljno djeluje na krvni tlak.
5. Riba
Umjesto mesa, radije se odlučite za ribu želite li smanjiti rizik od dijabetesa. Bogata omegom-3, riba je bitna za krvne žile što je povezano sa srčanim bolestima, koje pak znaju biti posljedica kod pacijenata s dijabetesom. Losos, pastrva, skuša i inćuni su jedan od dobrih primjera.
6. Jogurt
Od svih mliječnih proizvoda, smatra se da običan jogurt najbolje djeluje na smanjenje šećera u krvi, posebno kada je riječ o dijabetesu tipa 2. Stoga, izbjegavajte voćne opcije!
7. Jaja
Jaja i to posebno žumanjak , bogat su izvor proteina, dok vrlo malo štetnim ugljikohidratima te su odličan izbor namirnice kod dijabetesa. Plus, imaju kroma u sebi. Ipak, treba pripaziti na razinu kolesterola, što znači da jaja treba jesti umjereno.
8. Voće
S obzirom da je voće prirodan izvor fruktoze treba paziti na unos, no bobičasto voće i agrumi nam mogu pomoći kod razine šećera u krvi. Borovnice i kupine su bogate vlaknima te imaju u sebi antocijan, biljni pigment koji pomaže u usporavanju probave. Naranče, mandarine i limun su bogate vitaminom C i vlaknima te pomažu kod kolesterola.
9. Češnjak
Češnjak možda ne voli svatko, ali ovaj protuupalni lijek poznat je još od antičkih vremena. Bitan je za zdravlje srca i krvnih žila te može sniziti kolesterol. U studiji iz 2013., pokazalo se da je imao pozitivan utjecaj na pacijente s dijabetesom 2 i pretilost.
10. Avokado
Avokado je predivna zelena voćka, koju volimo jesti kao povrće. Zbog vrlo niske razine ugljikohidrata te velike doze vlakana, odličan jeza stabilizaciju šećera u krvi. Može se jesti u salati, kao namaz ili prilog.