Ostalo

3 razloga zašto biste trebali jesti badem!

Jeste li znali da je badem vaš 'zaštitnik srca'? Ovaj orašasti plod nije samo omiljena namirnica kada je riječ o ukusnim grickalicama ili receptima za kolače. Badem je vrlo zdrava namirnica koju biste trebali konzumirati svaki dan. Evo i zašto!

RTL.hr
17.02.2022 11:22

Bademi su toliko 'stara' namirnica da se čak spominju i u Bibliji. Stari Grci su ih obožavali, a rado su ih jeli i Rimljani. Velike plantaže badema prostirale su se u Španjolskoj, Maroku, Grčkoj i Izraelu. Kasnije u 18. stoljeću badem je dospio i do Amerike pomorskim putem, gdje su stale nicati plantaže u toploj Kaliforniji. Jedna od najpoznatijih slika nizozemskog slikara Van Gogha upravo ovjekovječuje procvjetalo stablo badema. Popularnost badema je od početka bila zajamčena te ga volimo i danas jesti!


Koja su ljekovita svojstva badema?

Bademi nisu samo ukusni, već su i korisni za naše zdravlje i održavanje zdrave prehrane. Iako sadrže mnogo masti, vrlo su korisni za zdravlje našeg srca. Jedna šaka badema (oko 30 g) sadrži oko 3.5 g vlakana i 6 g proteina. Također je bogat manganom (32%) i magnezijem (20%).


1.Bademi su puni mononezasićenih masnih kiselina

Mononezasićene masne kiseline su vrlo bitne jer nam pomažu kod održavanja razine kolesterola. Drugim riječima, drže naše srce pod kontrolom. Jedna šaka badema može imati i do 14 g masti.


2. Bademi su puni vitamina E

Vitamin E je vrlo snažan antioksidans, koji volimo čak koristiti i u kozmetici. Kod badema je koristan jer pomaže u sprječavanju nakupljanja ploča u arterijama, koje bi mogle uzrokovati srčani napadaj. Jedna šaka badema može imati oko 37% vitamina E.


3. Bademi su bogati kalcijem

Obično kada tražimo gdje ima najviše kalcija, biramo mliječne proizvode. No snaga badema je upravo u tome što je vrijedan nemliječni izvor kalcija. Na 30 g badema ima oko 10% kalcija (RDA). Kalcij je bitan kod izgradnje kostiju i zubi, no isto tako i za regulaciju srčanih otkucaja i održavanje krvnog tlaka.