Iako podrijetlom iz područja Srednje Amerike i Meksika, avokado se do danas proširio diljem svijeta kao omiljena namirnica za zdravi obrok.
Otkrijte pet razloga zašto početi jesti avokado:
1. Avokado je službeno voće, ali volimo ga jesti kao povrće
Nalik rajčici, avokado je kontradiktorna voćka koju više tretiramo kao povrće nego li voće u našoj prehrani. Zelen izvana i iznutra sa samo jednom košticom, često je opisan kao „aligatorska kruška“ zbog oblika i grube vanjske kore. No prava poslastica se krije unutra!
2. Avokado je supervoćka bogatog sastava
Avokado u sebi sadrži veliku količinu nezasićenih masnih kiselina, vitamine (C i E) te minerale. Također, bogat je kalijem i vlaknima što pospješuje rad naših krvnih žila i probavu.
3. Više zdravlja uz avokado
Osim što je avokado dobar za regulaciju naše probave, istraživanja pokazuju da može sniziti kolesterol i time umanjiti rizik od srčanih bolesti. Dobar je i za smanjenje šećera u krvi. Zahvaljujući svojem masnom sastavu pospješuje i unos antioksidansa ostalog voća i povrća ukoliko se jede u kombinaciji. Također sadrži lutein i zeaksatin koji su bitni za naš vid.
4. Avokado ima jedinstven okus
Tvrd ili mekan kao maslac, avokado ima jedinstven okus koji se može vrlo lako uklopiti uz ostala jela, blage arome i mazne teksture, koja se skoro topi u našim ustima!
Upravo se čita
Upravo se čita
5. Svestrani prilog
Avokado se najčešće jede u obliku namaza, poznat kao guacamole, kada je najzreliji zahvaljujući svojoj mekoći. Ukusan je i kao prilog u salati, kada se nareže na kockice ili kriške u sendviču. Možete ga čak dodati i u frape!
Kako jesti avokado?
Avokado se obično jede u svom sirovom obliku. Najbolji test je kada se kora lako odvaja od mesa i koštica se može ukloniti. Dozrijeva tek nakon što se ubere te ga je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi dok nije spreman za pojesti.
Jeste li znali?
- Avokado sadrži više kalija od banana (na 100 grama oko 485 mg kalija!)
- Ima veliki udio vitamina C i E što znači da je koristan i za našu ljepotu
- Neke studije pokazuju i da je koristan u borbi protiv raka