Jaja su raznovrsna hrana koju volimo jesti kroz sva tri obroka, bilo kao pečena opcija za doručak, salatna verzija za ručak ili punjen prilog za večeru. Bogata su mastima koja nam pomažu u regulaciji inzulina u krvi, dok mnoge studije pokazuju poveznicu sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti.
Doznajte 5 razloga zašto je bolje pojesti kuhano nego pečeno jaje!
1. Manji broj kalorija
Jedno kuhano jaje sadrži oko 77-80 kalorija , dok pečeno jaje zbog dodatka ulja više. Kuhano jaje se kuha u ljusci te ujedno zadržava sve svoje nutrijente dok voda ne pridodaje porastu kalorija.
2. Dulji rok uporabe
Rok uporabe sirovog jajeta može biti do mjesec dana, no mora biti na određenoj temperaturi da ne bi došlo do salmonele. Kuhano jaje može biti u hladnjaku i do tjedan dana što nam produljuje vrijeme konzumacije.
3. Veći izbor kao prilog
Tvrdo kuhano jaje je odlična namirnica za recept, bilo da ga izrežemo na kriške u salati, sendviču ili u tradicionalnom jelu poput grčke musake. Njegova kulinarska prednost može biti vrlo kreativna!
4. Odličan izvor proteina
Kuhana jaja su bogata proteinima koji nam pomažu u izgradnji mišića te nije neobično vidjeti sportaše koji tamane tucet jaja na dan. Ovisno o veličini jajeta, ono može sadržavati 5-6 grama proteina .
5. Druge zdravstvene prednosti
Osim proteina, jaja u sebi imaju i dva korisna antioksidansa ( lutein i zeaksantin ) koji su bitni za naš vid. Tvrdo kuhane jaje također u sebi ima vitamina D , iako je poznatije po omegi-3 što je bitno za normalnu funkciju srca i kao zdravi obrok za dijabetičare tipa 2. Ipak, mnogi stručnjaci upozoravanju da ne treba pretjerivati s obzirom da bi prekomjerna količina jaja može prouzročiti suprotan efekt.