Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zdrava žitarica

Dosta vam je riže? Probajte bulgur!

Otkrijte prednosti kuhanja s bulgur pšenicom i njezine prehrambene vrijednosti: Lako, hranjivo i zdravo! Odlična zamjena za rižu i prilog uz zdravi obrok.

Image
RTL.HR/ 17.9.2021. u 14:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zvuči li vam bulgur kao egzotično ime za pšenicu, to je stoga što dolazi iz tradicionalne pripreme bliskoistočnih jela. Njezino podrijetlo se često veže uz Anatoliju u Turskoj, dok zbog bogate vrijednosti u vlaknima i brze pripreme, kao odličan obrok ili prilog. 

Što je bulgur?

Image
iznimno korisne za zdravlje

Zašto su cjelovite žitarice zdrave?

Image
iznimno korisne za zdravlje

Zašto su cjelovite žitarice zdrave?

Bulgur spada pod cjelozrnate žitarice te mnogi njezin sastav i izgled uspoređuju s rižom, iako po lakoći pripreme s kvinojom i kus-kusom. Može doći u većim ili sitnijim komadićima, o čemu ovisi i njezina dužina kuhanja. Zbog visoke razine vlakana, bulgur pšenica je odlična za probavu, dok u svome sastavu sadrži još mangan, magnezijum, željezo, vitamin B3 i B9.

Prednosti i nedostaci bulgur žitarice

Bulgur je niskokalorične vrijednosti te odličan izbor za prehranu, posebno za osobe koje paze na regulaciju probave zahvaljujući unosu vlakana. Također, zdrav je izbor kada je riječ o regulaciji šećera u krvi i kolesterola te općenito za jačanje imunološkog sustava. Budući da je riječ o cjelozrnatoj žitarici, to znači da sadrži gluten te nije preporučeno za osobe koje ga ne mogu podnijeti. 

Kako pripremiti bulgur? 

Bulgur je provjeren recept star već preko 4.000 tisuće godina! Iako je riječ o suhoj žitarici, obično se djelomično skuha prije na pari, što onda skraćuje vrijeme kuhanja koje može potrajati od 3 do 20 minuta. Kuha se u slanoj vodi, omjera 1:2

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bulgur je vrlo zahvalna namirnica čiji recepti se mogu opisati kao „improvizirana“ harmonija različitog povrća i začina. Može poslužiti kao prilog u salati, varivu, punjenju mesa ili zamjena u jelima umjesto riže, kvinoje ili kus-kusa. 

Ukratko, bulgur je odličan izbor za zdravi obrok koji se vrlo lako pripravlja kod kuće!

Upravo se čita

Image
od 17:10 sati

Što vas danas očekuje u seriji 'Očev izbor'? Eda upadne u nevolje, a Egemen joj priskoči u pomoć

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Vodič za vlakna

Problemi s probavom? Otkrijte najbolju hranu bogatu vlaknima

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba