Zvuči li vam bulgur kao egzotično ime za pšenicu, to je stoga što dolazi iz tradicionalne pripreme bliskoistočnih jela. Njezino podrijetlo se često veže uz Anatoliju u Turskoj, dok zbog bogate vrijednosti u vlaknima i brze pripreme, kao odličan obrok ili prilog.
Što je bulgur?

Bulgur spada pod cjelozrnate žitarice te mnogi njezin sastav i izgled uspoređuju s rižom, iako po lakoći pripreme s kvinojom i kus-kusom. Može doći u većim ili sitnijim komadićima, o čemu ovisi i njezina dužina kuhanja. Zbog visoke razine vlakana , bulgur pšenica je odlična za probavu , dok u svome sastavu sadrži još mangan, magnezijum, željezo, vitamin B3 i B9.
Prednosti i nedostaci bulgur žitarice
Bulgur je niskokalorične vrijednosti te odličan izbor za prehranu, posebno za osobe koje paze na regulaciju probave zahvaljujući unosu vlakana. Također, zdrav je izbor kada je riječ o regulaciji šećera u krvi i kolesterola te općenito za jačanje imunološkog sustava . Budući da je riječ o cjelozrnatoj žitarici, to znači da sadrži gluten te nije preporučeno za osobe koje ga ne mogu podnijeti.
Kako pripremiti bulgur?
Bulgur je provjeren recept star već preko 4.000 tisuće godina ! Iako je riječ o suhoj žitarici, obično se djelomično skuha prije na pari, što onda skraćuje vrijeme kuhanja koje može potrajati od 3 do 20 minuta . Kuha se u slanoj vodi, omjera 1:2 .
Bulgur je vrlo zahvalna namirnica čiji recepti se mogu opisati kao improvizirana" harmonija različitog povrća i začina. Može poslužiti kao prilog u salati, varivu, punjenju mesa ili zamjena u jelima umjesto riže, kvinoje ili kus-kusa.
Ukratko, bulgur je odličan izbor za zdravi obrok koji se vrlo lako pripravlja kod kuće!