Zvuči li vam bulgur kao egzotično ime za pšenicu, to je stoga što dolazi iz tradicionalne pripreme bliskoistočnih jela. Njezino podrijetlo se često veže uz Anatoliju u Turskoj, dok zbog bogate vrijednosti u vlaknima i brze pripreme, kao odličan obrok ili prilog.
Što je bulgur?
Bulgur spada pod cjelozrnate žitarice te mnogi njezin sastav i izgled uspoređuju s rižom, iako po lakoći pripreme s kvinojom i kus-kusom. Može doći u većim ili sitnijim komadićima, o čemu ovisi i njezina dužina kuhanja. Zbog visoke razine vlakana, bulgur pšenica je odlična za probavu, dok u svome sastavu sadrži još mangan, magnezijum, željezo, vitamin B3 i B9.
Prednosti i nedostaci bulgur žitarice
Bulgur je niskokalorične vrijednosti te odličan izbor za prehranu, posebno za osobe koje paze na regulaciju probave zahvaljujući unosu vlakana. Također, zdrav je izbor kada je riječ o regulaciji šećera u krvi i kolesterola te općenito za jačanje imunološkog sustava. Budući da je riječ o cjelozrnatoj žitarici, to znači da sadrži gluten te nije preporučeno za osobe koje ga ne mogu podnijeti.
Kako pripremiti bulgur?
Bulgur je provjeren recept star već preko 4.000 tisuće godina! Iako je riječ o suhoj žitarici, obično se djelomično skuha prije na pari, što onda skraćuje vrijeme kuhanja koje može potrajati od 3 do 20 minuta. Kuha se u slanoj vodi, omjera 1:2.
Bulgur je vrlo zahvalna namirnica čiji recepti se mogu opisati kao „improvizirana“ harmonija različitog povrća i začina. Može poslužiti kao prilog u salati, varivu, punjenju mesa ili zamjena u jelima umjesto riže, kvinoje ili kus-kusa.
Ukratko, bulgur je odličan izbor za zdravi obrok koji se vrlo lako pripravlja kod kuće!