Ostalo

Dalmatinska pašticada– tradicionalan recept s domaćim njokima

Pašticada je posebna mesna delikatesa gdje je ključan sastojak dobar komad mesa poznat kao ruža (najmekši komad junećeg buta ili juneći mišić). Zatim suhe šljive i crveno vino koji čine bogatu harmoniju slatkastog umaka, zajedno s njokama, koje su pak najbolji prilog. Pašticada je pravo otkriće ukoliko je još niste isprobali. Tražite li najbolji recept za dalmatinsku pašticadu, onda ste na pravom mjestu, jer vam donosimo provjeren recept jedne prave domaćice iz Šibenika! Evo kako to radi teta Iskra.

RTL.hr
17.02.2022 09:31

VRIJEME PRIPREME

Njoki 60 min / pašticada 4h


SASTOJCI ZA PAŠTICADU (za 6 osoba)

2 kg goveđeg ili junećeg buta (ruža)

4 velike glavice crvenog luka

1 glavica češnjaka

100 g sitno narezane pancete

10-ak suhih šljiva

1 limun

200 ml crvenog vina

sol

papar

3-4 lovorova lista


SASTOJCI ZA DOMAĆE NJOKE

2 kg krumpira

300 g glatkog brašna (plus, prema potrebi tijesta)

3 jaja

sol


PRIPREMA PAŠTICADE

1. Za početak operite meso, malo ga posušite i počnite ga 'špikati' što bi značilo da stvarate malene rezove po njemu unutar kojih ćete gurati narezanu pancetu i češnjak zajedno. Od oka rasporedite ovaj postupak po cijelom komadu mesa.

2. Želite li pikantniji recept savjetujemo da preko noći umočite meso u 1 litru vinskog octa i 1 litru vode. Možete dodati i par lovorovog lista. Meso mora biti potpuno uronjeno i sljedećeg dana ga samo izvadite, budući da vam ta tekućina više neće trebati.

3. Uzmite dovoljno velik u lonac u koji vam može stati cijeli komad mesa. Nauljite dno s uljem prema izboru, stavite prerezan na pola luk i dodajte meso.

4. Bitno je da okrećete meso tako da se zapeče sa svih strana. *Savjet: U ovom trenutku morate biti prisutni za štednjakom kako meso ne bi zagorjelo!

5. Kada se meso zapeklo sa svih strana, dodajte lovorov list, šljive i sok od jednog limuna. Prema potrebi dodajte vode, ali tek toliko da ne zagore sastojci.

6. Kada vidite da su sastojci omekšali i pustili svoje sokove, izvadite meso iz lonca i zmiksajte ostale sastojke u loncu tako da se pretvore u kašasti umak.

7. Meso izrežite na deblje šnite i vratite ga u lonac.

8. Dodajte vode koliko je potrebno da se sve prekrije.

9. Dodajte sol i papar prema ukusu. Ako želite možete dodati i par cijelih šljiva.

Kuhajte na laganoj vatri dok meso potpuno ne omekša.

10. Kada mislite da će biti skoro gotovo, dodajte 200 ml crvenog vina.

11. Kada alkohol ispari i meso je toliko mekano da se može razdvojiti i vilicom, pašticada je gotova.


PRIPREMA NJOKA

1. Operite neoguljene krumpire i stavite ih u veliki lonac s vodom. Kada možete proći vilicom kroz najdeblji krumpir, onda su skuhani.

2. Procijedite krumpir i ostavite da se ohladi malo. Ogulite ga i upotrijebite gnječilicu za krumpir.

3. Na ravnoj plohi (ili u posudi) umijesite krumpir s jajima i brašnom.

4. Dodajte soli prema ukusu.

5. Trebate dobiti glatko i gipko tijesto, stoga dodavajte brašno prema potrebi.

6. Podijelite smjesu na 4 komada i razvaljajte svaki komad u dugački valjak.

7. Režite po 2 cm duljine svaki valjak i utisnite vilicom svaki njok kako bi se lakše kasnije stopio s umakom.

8. Uzmite lonac i zakuhajte vodu u njemu. Kada zakipi, dodajte prve njoke i čekajte da se dignu na površinu. Pokupite ih i stavite u nauljenu posudu.

9. Ponavljajte sve dok svi njoki nisu skuhani i dodavajte im umaka od pašticade u posudi kako bi ostali sočni i što manje slijepljeni.