Ostalo

Dalmatinski brudet – riblji specijalitet s palentom

Brudet je tradicionalan okus svake dalmatinske kuhinje, jer spaja različite okuse mora. Najbolja riba za brudet su ugor, škarpina ili grdobina, dok odličan dodatak okusu su rakovi, škampi, kozice i dagnje. Ukoliko nemate inspiracije za novo jelo, brudet je odlična opcija s obzirom na jednostavnost pripreme, jer prava 'magija' se događa sama od sebe u loncu, gdje je potrebno samo ubaciti prave sastojke.

RTL.hr
13.02.2022 10:44

VRIJEME PRIPREME

1 h


SASTOJCI

1 kg miješane ribe

2 velika crvena luka

4 režnja češnjaka

3 lovorova lista

3 žlice koncentrata od rajčice ili 5 dag nasjeckane pelate rajčice

100 ml bijelog vina

1 žličica slatke crvene paprike

Par grančica svježeg peršina

maslinovo ulje

sol

papar

*1 žličica chilija (opcionalno)


PRIPREMA

1. Za početak isjeckajte crveni luk na tanke polukrugove i zdinstajte ga u loncu na maslinovom ulju. Dodajte češnjak.

2. Očišćenu ribu narežite na veće komade, dok manje plodove samo operite.

3. Počnite slagati ribu u lonac na način da onoj kojoj treba dulje vrijeme kuhanja ide prva na dno. Zapamtite: vrlo je važno da ne miješate brudet, već da ga samo povremeno protresete!

4. Dok slažete ribu, počnite dodavati sol i papar, crvenu papriku i chilli (opcionalno).

5. Dodajte vode i koncentrat od rajčice. Vode bi trebalo biti dovoljno da pokrije sve sastojke.

6. Kuhajte dok ne zakipi, dodajte lovorov list i smanjite vatru.

7. Dodajte vino.

8. Kuhajte još 30-ak minuta i za kraj dodajte nasjeckani peršin.