VRIJEME PRIPREME
20 min
SASTOJCI
1 konzerva slanutka ili 250 g svježeg skuhanog slanutka
1 veliki limun
60 ml tahinija
1 režanj češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
Sol
Papar
PRIPREMA
1. Za početak procijedite slanutak iz konzerve i potopite ga u hladnoj vodi. Počnite nježno trljati slanutak među prstima kako biste uklonili kožicu. Ovaj dio je opcionalan, ali koristan za što glađu smjesu. Uklonite kožicu, koja bi trebala plutati na površini i procijedite opet slanutak.
2. Stavite slanutak u procesor i miksajte barem 2 min.
3. Dodajte tahini, nasjeckani češnjak, sol i papar.
4. Nastavite miksati još 2-3 minute i dodajte maslinovo ulje.
5. Pošto je miksanje ključan dio procesa kako bi namaz bio što glađi, dodajte koju kockicu leda ili par žlica vode. Led pomaže da se uređaj malo rashladi i nadoda tekući dio s obzirom da je slanutak sam po sebi suh.
6. Miksajte još 3-5 min dok niste zadovoljni s teksturom namaza.
7. Poslužite hummus u plitkoj posudi, zalijte malo s maslinovim uljem, dodajte malo slatke crvene paprike, soli i papra.
8. Spremljen u hladnjaku, namaz od slanutka može trajati i do tjedan dana.