Ostalo

Domaći namaz od slanutka – kremast i jednostavan!

Namaz od slanutka ili hummus odličan je dodatak koji možete jesti uz bilo koji obrok dana i lako ga je pripraviti kod kuće. Pun je proteina zahvaljujući slanutku, vitaminima A, B i D zbog sezama u tahiniju, antibakterijskih svojstva uz pomoć češnjaka i vitamina C zbog limuna. Kvalitetan procesor za hranu je ključan dio recepta, kao i dobar tahini, tako da nemojte preskočiti taj dio, ako želite najkremastiji domaći hummus!

RTL.hr
13.02.2022 10:52

VRIJEME PRIPREME

20 min


SASTOJCI

1 konzerva slanutka ili 250 g svježeg skuhanog slanutka

1 veliki limun

60 ml tahinija

1 režanj češnjaka

3 žlice maslinovog ulja

Sol

Papar


PRIPREMA

1. Za početak procijedite slanutak iz konzerve i potopite ga u hladnoj vodi. Počnite nježno trljati slanutak među prstima kako biste uklonili kožicu. Ovaj dio je opcionalan, ali koristan za što glađu smjesu. Uklonite kožicu, koja bi trebala plutati na površini i procijedite opet slanutak.

2. Stavite slanutak u procesor i miksajte barem 2 min.

3. Dodajte tahini, nasjeckani češnjak, sol i papar.

4. Nastavite miksati još 2-3 minute i dodajte maslinovo ulje.

5. Pošto je miksanje ključan dio procesa kako bi namaz bio što glađi, dodajte koju kockicu leda ili par žlica vode. Led pomaže da se uređaj malo rashladi i nadoda tekući dio s obzirom da je slanutak sam po sebi suh.

6. Miksajte još 3-5 min dok niste zadovoljni s teksturom namaza.

7. Poslužite hummus u plitkoj posudi, zalijte malo s maslinovim uljem, dodajte malo slatke crvene paprike, soli i papra.

8. Spremljen u hladnjaku, namaz od slanutka može trajati i do tjedan dana.