Ostalo

Hrana za mozak: Crnom čokoladom do boljeg raspoloženja, a brokulom do bolje memorije!

Pitate se koja hrana je Vaš najbolji saveznik za mozak i bolje pamćenje? Obratite pažnju na ovih 13 namirnica!

RTL.hr
17.12.2021 17:00

Mozak je centar našeg živčanog sustava, što znači da je vitalan organ u kojem se zbivaju razne funkcije koje su odgovorne za naše misaono i emotivno procesuiranje. No koju god funkciju koristili više, činjenica je da mozak isto tako troši i puno energije. Bitno je da ga nahranimo ispravnom hranom.

Mozak u prosjeku troši oko 25% od ukupnog broja kalorija, što je oko 350-400 kalorija dnevno."


Koja hrana je bitna za mozak?

Baš kao što nam treba hrana za razvitak mišića, kosti te općenito funkcioniranje našeg organizma, pokazalo se da određena hrana utječe, odnosno pospješuje rad našeg mozga.

Otkrijte koja hrana je odlična za Vaš mozak!

1. Kava

Kava, hrana, mozak

(Izvor: Pixabay)

Kava sadrži kofein što utječe na blokadu adenozina u našem mozgu koji je pak odgovoran za našu pospanost. Nije čudno što je toliko ljudi razvilo jutarnju naviku ispijanja kave! Neke studije pokazuju i da utječe na manji postotak oboljenja od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti .

2. Zeleni čaj

Nalik kavi, zeleni čaj isto u svome sastavu ima kofein što utječe na budnost našeg mozga, no također je bogat antioksidansima i aminokiselinama koje utječu na rad mozga, posebice aktivnost neurotransmitera .

3. Kurkuma

Kurkuma se čini kao novootkriven začin 21. stoljeća, iako prvi zapisi o njenoj ljekovitoj uporabi potječu prije više od 4000 godina. Osim što je snažan antioksidans , poznata je po svojim protuupalnim svojstvima. Često ju povezujemo s boljim pamćenjem i protiv depresije .

4. Tamna čokolada

Čokolada, hrana, mozak

(Izvor: Pixabay)

Osim što nam čokolada donosi bolje raspoloženje, također u sebi sadrži flavonoide , moćne antioksidanse koji pospješuju naše učenje i pamćenje .

5. Borovnice

Borovnice, poput većine bobičastog voća su pune antioksidansa koji su korisni za naš mozak. U slučaju ovih ukusnih bobica, pokazalo se da baš poput anti-age kreme pomlađuju " naš mozak te poboljšavaju pamćenje .

6. Naranče

Veće količine vitamina C pospješuju rad naših moždanih stanica te utječe na naše pamćenje, fokus i brzinu kod donošenja odluka. Također, kao snažan antioksidans naranče mogu pomoći kod depresije , anksioznosti i Alzheimerove .

7. Riblje ulje

Kada se priča o hrani za mozak, omega-3 je neizostavan čimbenik koji poboljšava rad naših moždanih stanica te utječe na učenje i memoriju . Losos, pastrva, tuna, haringa i srdele obiluju omegom-3 masnih kiselina.

8. Jaja

jaja

Jaja su bogata vitaminima B6 i B12 , dok žumanjak u sebi sadrži kolin , mikronutrijent koji je pomaže našem mentalnom zdravlju, posebno pamćenju .

9. Avokado

Avokado je veliki izvor nezasićenih masti koje su jako dobre za naš krvni tlak , što predstavlja manji zdravstveni rizik od kognitivnih poteškoća , posebno u kasnijoj dobi za mozak.

10. Brokula

Brokula nam može poslužiti kao dobar antioksidans , no isto tako puna je vitamina K koji nam pomaže za bolje pamćenje i općenito kognitivan proces mozga.

11. Orašasti plodovi

orah

Kikiriki i orasi su možda najviše asocirani s radom našeg mozga, no općenito orašasti plodovi su baš poput avokada bogati nezasićenim mastima, no isto tako vitaminom E koji je bitan za rad našeg mozga.

12. Cjelozrnate žitarice

Kruh, tjestenina, smeđa riža, ječam i zobene pahuljice su dobar primjer cjelozrnatih žitarica koje su pune vitamina E koji je pak bitan za održavanje naših zdravih stanica, kako u tijelu, tako i u mozgu.

13. Bučine sjemenke

Osim što su zabavne za grickati, bučine sjemenke su pune antioksidansa i minerala kao što su cink, magnezij, bakar i željezo . Cink i bakar su nam korisni za rad živčanih signala, magnezij za učenje i pamćenje, dok željezo općenito za održavanje funkcije mozga.