Ostalo

Je li doručak glavni obrok dana? Evo što nam kažu zadnje studije

Doručak se često ističe kao najvažniji obrok dana te zdrav unos hranjivih tvari i vitamina. Bitno je da obnovimo našu razinu energije zdravim obrokom.

RTL.hr
14.11.2021 15:00
Pročitajte još
Idealna kombinacija za ljubitelje cimeta koji žele jesti zdravo: Sa zobenim pahuljicama i medom nastaje...

Evo par savjeta zašto ne preskočiti doručak!


1. Prva doza energije

Glukoza je vrlo bitan izvor energije u našem tijelu, no s obzirom da je svakoga dana moramo obnavljati, to znači da ujutro kada se probudimo imamo je u nestašici. Prema zadnjim studijama objavljenim na stranici Endocrine Society , pokazalo se da preskakanje doručka kao obrok može imati posebno loši efekt za ljude s dijabetesom tipa 2 ( Izvor , 2018).


2. Bolje jutro, nego noć

Prema istraživanju Rowett instituta, pokazalo se da probava našeg tijela bolje funkcionira unosom hrane ujutro, nego li navečer kada je naše tijelo više u stanju mirovanja. S obzirom da se po danu više krećemo, a noć koristimo za san, naše tijelo se onda teže nosi s potrošnjom kalorija odlučimo li se za kasni obrok( Izvor , 2018).


3. Zdravi obrok dana

Započnite dan sa zdravim namirnicama! Mliječni proizvodi , cjelozrnate žitarice i voće su vaš glavni izvor za zdrav obrok dana s obzirom na unos kalcija, magnezija, antioksidansa, vitamina, ugljikohidrata i vlakna. Prema studiji Cambridge sveučilišta, veće su šanse da ćemo preskakanjem doručka preskočiti i ključne nutrijente koji su nam potrebni tijekom dana ( Izvor , 2021).

Ukratko, doručak je bitan jer nam smanjuje glad tokom dana, lakše probavljamo kalorije (posebno ugljikohidrate) te unosimo potrebne nutrijente za što bolji rad našeg tijela i mozga!