Rajčica je popularno voće, koje obično jedemo kao povrće u obliku salate, priloga ili umaka, no isto tako ima i ljekovita svojstva. Glavni razlog za to je likopen, bogati karotenoid koji je zaslužan za crvenu boju, ali i moćan antioksidans.
Zdravstvene prednosti rajčice
Osim što rajčica obiluje vitaminom C , također sadrži i visok udio likopena , čije studije povezuju unos s manjim rizikom od raka prostate (NCBI izvor 1 , izvor 2 ). Također se pokazalo da je likopen djelotvoran i protiv raka pluća, dojke, crijeva i endometrija .
Jednom rajčicom na dan ne obogaćujemo samo našu prehranu, već se i liječimo!
Jeste li znali?
- Suhe rajčice sadrže najvišu količinu vitamina C (na 100 grama oko 39 mg vitamina C)
- Iako naranče sadrže više vitamina C od rajčice, dobro je jesti oboje!
- Koncentrirani sokovi i juhe od rajčice sadrže više likopena, dok manji udio vitamina C kod svoje svježe verzije