Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zdrava hrana

Jednom rajčicom na dan protiv raka

Rajčica je odličan izvor vitamina C, ali pripada i među rijetke namirnice koje u sebi sadrže likopen, moćan antioksidans u borbi protiv raka.

Image
Foto: Pixabay
RTL.HR/ 3.12.2021. u 12:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rajčica je popularno voće, koje obično jedemo kao povrće u obliku salate, priloga ili umaka, no isto tako ima i ljekovita svojstva. Glavni razlog za to je likopen, bogati karotenoid koji je zaslužan za crvenu boju, ali i moćan antioksidans. 

Zdravstvene prednosti rajčice

Osim što rajčica obiluje vitaminom C, također sadrži i visok udio likopena, čije studije povezuju unos s manjim rizikom od raka prostate (NCBI izvor 1, izvor 2). Također se pokazalo da je likopen djelotvoran i protiv raka pluća, dojke, crijeva i endometrija

Jednom rajčicom na dan ne obogaćujemo samo našu prehranu, već se i liječimo!

Jeste li znali?

  • Suhe rajčice sadrže najvišu količinu vitamina C (na 100 grama oko 39 mg vitamina C)
  • Iako naranče sadrže više vitamina C od rajčice, dobro je jesti oboje!
  • Koncentrirani sokovi i juhe od rajčice sadrže više likopena, dok manji udio vitamina C kod svoje svježe verzije
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
za zdravi doručak

Žitarice za doručak: Koje je najbolje konzumirati?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba