Prosječno, osoba se može razboljeti 3-6 puta godišnje od prehlade. Budući da je riječ o virusnoj infekciji, moderna medicina se još uvijek hvata ukoštac s pronalaskom savršenog lijeka budući da virusi vrlo lako mutiraju i kod prehlade ne postoji samo jedan.
Otkako nas je pogodio SARS-CoV-2 ili poznatije Covid-19, još više bismo trebali obratiti pažnje na naš imunitet i zdravu ishranu.
Zdrava ishrana nam može mnogo pomoći kod prehlade s obzirom da preko zdravih namirnica u naše tijelo unosima potrebite vitamine , minerale i ostale hranjive nutrijente .
Kada je riječ o prehladi vrlo je bitno da unosim namirnice bogate vitaminom C, cinkom i protuupalnih svojstava.
Zanima vas koji smo jelovnik sastavili u trenucima prehlade? Čitajte dalje.
Doručak
1. Čaj s limunom i medom
Čaj je nešto što bismo trebali piti na litre kada je riječ o prehladi, no obratite pažnju na što manji unos kofeina. Limun je bogat vitaminom C i moćan antioksidans, dok med protuupalan i ljekovit dodatak umjesto šećera.
Savjet: Dodate li pola žličice đumbira, to nam pomaže i za mučninu.
2. Tanjur zobenih pahuljica s voćem
Cjelovite žitarice su zdravije i uvijek bolja opcija za našu probavu, dok zobene u sebi imaju cinka. U kombinaciji s voćem, pogotovo bobičastim ili suhim pun pogodak! Jagode u sebi imaju najviše vitamina C, dok borovnice su vrlo moćan antioksidans.
Savjet: Odaberite jogurt umjesto mlijeka, jer sadrži više cinka i hranjivih tvari.
Međuobrok
3. Voćni smoothie
Nikada dosta voća, tako da potrudite li se napraviti smoothie ne samo što ćete si osigurati brži unos vitamina i minerala u organizam, već i sočan međuobrok! Napravite si smoothie s narančom, limunom, bobičastim voćem i bananom.
Savjet: ubacite mrkvu, sok od rajčice ili celer, ako volite manje slađe napitke.
Ekstra savjet: ubacite li chia sjemenke, stiže vam dodatna doza vitamina C!
4. Šaka suhog voća s orašastim plodovima
Orašasti plodovi su bitni za zdravu ishranu zbog proteina i željeza dok suho voće poput goji bobica ima vitamin A, C i cink.
Savjet: Najbolje je napraviti mix ili kupiti već pomiješane plodove.
Ručak
5. Pileća juha s povrćem
Topla juha je oduvijek dobar lijek protiv prehlade. Pomaže u otapljanju sluzi i protiv infekcije. Plus, tekući obroci su odlični za naša crijeva.
6. Začinjena salata s grahom i avokadom
Što ljuće, to bolje. Od mahunarki grah ima najviše cinka, no isto tako bogat je željezom, kalcijem i magnezije . Avokado je vrlo zdrava namirnica puna proteina, vlakana i vitamina.
Savjet: Ako možete jesti ljuto, dodajte čili ili češnjak u obrok, obje verzije imaju odlična protuupalna svojstva. Dodate li svježeg peršina, unosite i dodatan izvor vitamina C.
7. Komad pilećih prsa ili govedine
U mesu ćemo naći izvor proteina i željeza za potrebnu energiju. Pileća prsa imaju najmanje kalorija dok komad čiste govedine najviše željeza.
Savjet: Umjesto pohane opcije, odaberite pripremu sa što manje ulja.
8. Varivo od kelja
Za slučaj da vam treba nešto s manje mesa", varivo je odličan obrok, pogotovo od kelja koji je pun vlakana i vitamina C.
Savjet: Ne volite li kelj, možete odabrati varivo od graha.
Večera
9. Povrće na lešo s ribom
Brokula je odličan izbor za unos vitamina C, no i inače supernamirnica kada je riječ o pravilnoj ishrani. Uzmete li komad lososa ili pastrve, dobit ćete i omegu-3, koja nam pomaže u održavanju zdravlja.
Savjet: Osim brokule, prokulice su pune vitamina C, a umjesto ribe kamenice su vrlo bogate željezom i cinkom.