Proteini ribe sadrže sve esencijalne aminokiseline , uključujući i a.k. cistein i metionin, a koje nisu prisutne u biljnim proteinima. Proteini ribe uglavnom su odgovorni za izgradnju i popravak mišićnog tkiva, poboljšanje imuniteta.Na tjednoj bazi trebali bi konzumirati oko 340 g ribe.
Omega-3 masne kiseline smanjuju stopu srčanog udara te utječu na smanjenje krvnog tlaka i koncentracije triglicerida u krvi . Poznato je kako su omega-3 masne kiseline koje se nalaze u masnim ribama bitne u rastu i razvoju djece te u sprječavanju koronarne bolesti srca.
Male vrste riba koje se konzumiraju cijele s kostima mogu biti izvrstan izvor mnogih minerala kao što su jod, selen, cink, željezo, kalcij, fosfor i kalij . Selen igra ulogu u funkciji štitnjače, a niska razina selena može povećati rizik od srčanog infarkta i stopu smrtnosti zbog kardiovaskularnih bolesti.
Proteini, masti i vitamini topivi u mastima kao što su vitamini A i D ne smanjuju se u namirnici tijekom procesa zamrzavanja naminrice.