Ostalo

Kako pametno kupovati i pohraniti namirnice?

Kada se nađemo u kupnji namirnica, bitno je znati razlikovati dobre od loših te kako ih pravilno pohraniti prije konzumacije. Jeste li znali da što je više voće i povrće izloženo zraku i svjetlosti gubi svoje vrijedne vitamine?

RTL.hr
05.12.2021 11:00
Pročitajte još
Idete li u kupovinu namirnica? Provjerite imate li na popisu ovih top 60 zdravih namirnica!

Bilo da kupujete na tržnici ili u supermarketu, bitno je razlikovati svježe namirnice, no isto tako znati da je njihov rok trajanja ograničen. Pravilna pohana je bitna, stoga pročitajte sljedećih 8 savjeta koji bi vam mogli pomoći kod kupnje.


1. Što svježije, to bolje!

Voće i povrće počinje gubiti vrijedne vitamine čim ih uberemo. Pokušajte kupovati kod provjerenih prodavača namirnice koje su ubrane dan ili dva prije prodaje.


2. Obratite pažnju na izgled

Oštećene namirnice također gube svoje vitamine i birajte samo one koje su već dozrele (idealno na suncu, iako danas većina našeg voća i povrća raste u umjetnim staklenicima!)


3. Cjelovite namirnice, umjesto narezane

Danas, radi lakše konzumacije većina supermarketa već pripremi voće ili povrće tako što ga nareže na komadiće. Takve namirnice gube vitamine i minerale te ih izbjegavajte.


4. Nisu sve namirnice za hladnjak

Neke namirnice nije potrebno stavljati u hladnjak kao što je to krumpir, luk ili banane, dok nekima treba dan-dva sobne temperature da sazriju prije nego što ih pohranite na hladniju temperaturu kao što su rajčice, kruške, nektarine ili breskve.


5. Bez zraka molim!

Što veća izloženost zraku namirnica utječe na gubitak vitamina te kada spremate namirnice u hladnjak pobrinite se da ih pohranite u zatvorene posude ili vrećice koje ne propuštaju zrak.


6. Kod domaćih namirnica ostavite koru

Kora nije samo dekorativni zaštitni omotač voća i povrća, već je i bogat izvor vlakana i hranjivih tvari. Kupujete li od provjerenog uzgajivača ili dobavljača, jedite svježe namirnice s korom.


7. Oprati ili namočiti?

Namakanjem u vodu, namirnice su opet osjetljive kada je riječ o gubitku vitamina. Bolje je lagano oprati u hladnoj vodi da bismo sačuvali što veću hranjivu vrijednost.


8. Bez grudica, molim!

Kupujete li smrznutu hranu, obratite pažnju na pakiranja u kojima su pojedinačni komadi stopljeni ili u grudama". To je obično znak da je namirnica bila otapana i ponovno smrznuta. Tako se uništava dobar dio vitamina i minerala.