Ostalo

Kako pravilno sačuvati maslinovo ulje?

Ukoliko se maslinovo ulje ne čuva i ne skladišti na pravilan način, ma kako dobro ono bilo, postat će skoro pa upropašteno.

RTL.hr
22.10.2021 18:45

Čuvanje maslinovog ulja predstavlja nekoliko pravila kojih se treba pridržavati.

Čuvanje maslinovog ulja u bocama

- čiste, tamne i staklene boce: na taj način ulje je zaštićeno od vanjskih mirisa i zraka, dva faktora koji mogu utjecati na ulje posebice ako se koristi kroz dulji period

- boce držati izvan dometa sunčeva svjetla i u prostoriji temperature 14 C do 18 C (oko 20 C maksimalno)

Čuvanje maslinovog ulja u inox bačvama

- obično ovaj način prakticiraju maslinari koji pretaču maslinovo ulje: periodično pretakanje ulja je potrebno zbog eliminacije taloga koji nastaje tijekom proizvodnje

- temperatura je ista kao i ranije navedenaKristalizacija maslinovog ulja

- neželjena pojava do koje može doći ako se ulje čuva kroz dulji period na temperaturi nižoj od 10 C: neželjena pojava jer u kristalima zaostaju polifenoli (glavni antioksidansi

Smrzavanje maslinovog ulja

- prilikom čuvanja na temperaturama nižim od 4 C čak i tijekom kratkog razdoblja, može doći do smrzavanja

Zaključujemo, pravilno čuvanje maslinovog ulja produljuje kvalitetu, trajnost i rok upotrebe istog. Pravilnim čuvanjem ulje možete koristiti i do 2 godine od datuma proizvodnje.