Čuvanje maslinovog ulja predstavlja nekoliko pravila kojih se treba pridržavati.
Čuvanje maslinovog ulja u bocama
- čiste, tamne i staklene boce: na taj način ulje je zaštićeno od vanjskih mirisa i zraka, dva faktora koji mogu utjecati na ulje posebice ako se koristi kroz dulji period
- boce držati izvan dometa sunčeva svjetla i u prostoriji temperature 14 C do 18 C (oko 20 C maksimalno)
Čuvanje maslinovog ulja u inox bačvama
- obično ovaj način prakticiraju maslinari koji pretaču maslinovo ulje: periodično pretakanje ulja je potrebno zbog eliminacije taloga koji nastaje tijekom proizvodnje
- temperatura je ista kao i ranije navedenaKristalizacija maslinovog ulja
- neželjena pojava do koje može doći ako se ulje čuva kroz dulji period na temperaturi nižoj od 10 C: neželjena pojava jer u kristalima zaostaju polifenoli (glavni antioksidansi
Smrzavanje maslinovog ulja
- prilikom čuvanja na temperaturama nižim od 4 C čak i tijekom kratkog razdoblja, može doći do smrzavanja
Zaključujemo, pravilno čuvanje maslinovog ulja produljuje kvalitetu, trajnost i rok upotrebe istog. Pravilnim čuvanjem ulje možete koristiti i do 2 godine od datuma proizvodnje.