VRIJEME PRIPREME
30 min
SASTOJCI
500g mascarpone sira
4 jaja
24-30 komada piškota
1 čaša crne kave
3 žlice naribane tamne čokolade
6 žlica bijelog šećera
1 žlica kakao praha
*4 žlice likera od kave (opcionalno)
PRIPREMA
1. U dvije zdjele prvo podijelite žumanjke (3) od bjelanjaka (4). U svaku dodajte po 3 žlice šećera. Umutiti bjelanjke dok ne dobijete lijepi čvrsti snijeg, a žumanjke dok ne postanu lijepa gusta krema.
2. U žutu smjesu od žutanjaka, dodajte mascarpone i miksajte dok ne postane glatka i kremasta.
3. Zatim dodajte jednu trećinu umućenih bjelanjaka i lagano umiješajte s kuhačom. Nastavite dodavati bjelanjke dok potpuno ne stopite s ostatkom smjese.
4. U novu plitku posudu stavite espresso i 4 žlice likera od kave. Počnite umakati piškote, no ne predugo (oko 2-3 sekunde) tako da sve strane budu umočene.
5. U staklenu posudu ili kalup koji ste odabrali počnite stavljati sloj namočenih piškota.
6. Preko keksa stavite polovicu smjese od mascarponea i pospite naribanom čokoladom.
7. Dodajte novi sloj piškota i preostali dio smjese.
8. Pospite tiramisu kakao prahom i stavite u hladnjak.
9. Poslužite tiramisu nakon što je bio na hlađenju barem nekoliko sati (3-5h).