Ostalo

Lješnjak – pomaže nam od regulacije probave do šećera u krvi

Lješnjak je vrlo zdravi orašasti plod slatkastog okusa koji možda najviše asociramo s popularnom (kaloričnom) Nutellom, no jeste li znali da je vrlo koristan za našu probavu, krvni tlak i održavanje šećera u krvi?

RTL.hr
22.02.2022 15:44

Lješnjak je jedan od najpoznatijih orašastih plodova koji volimo jesti, bilo da je sirov ili pečen. Plod lješnjaka raste na stablima iz porodice Corylus i doseže svoju zrelost za 7-8 mjeseci. Najviše se uzgaja u Turskoj, Italiji, Španjolskoj i Sjedinjenim Državama. Zahvaljujući njegovom slatkastom i specifičnom orašastom okusu najviše ga volimo jesti u desertima, kao što su praline, paste, namazi i kreme.

Ulje od lješnjaka je također veoma zdrava namirnica koja se dobije hladnim prešanjem ploda i možemo ga koristiti za salate, kuhanje i deserte. Ogladnite li između obroka, lješnjak je dobra kombinacija za glad zajedno s ostalim orašastim plodovima.


Zašto je lješnjak zdrav?

Lješnjaci su bogati hranjivim tvarima i imaju visok sadržaj proteina, vlakna, mononezasićenih masti, vitamina, minerala i antioksidansa. Sadrži Tiamin (vitamin B1), vitamin E, magnezij, bakar i cink.


Zašto je lješnjak bitan za probavu?

Šaka lješnjaka sadrži oko 2.7 g vlakana, a kao što znamo, vlakna pospješuju našu probavu. Također u nekim početnim studijama pokazalo se da lješnjaci sadrže nekoliko spojeva koji mogu pomoći u snižavanju razine šećera u krvi.

S obzirom da je pun antioksidansa, lješnjak nam pomaže i kod kolesterola, a neke studije pronalaze i poveznicu kod smanjenja rizika od raka.


Koliko kalorija ima lješnjak?

100 g lješnjaka sadrži preko 600 kalorija, a preporuča se da se pojede između 25 do 30 g lješnjaka na dan radi očuvanja zdravlja, što bi značilo oko jedna šaka lješnjaka.