Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Recept

Recept za medenu pitu iz snova!

Medena pita je savršen spoj aromatičnih nota cimeta, meda i vanilije. To je ukusan kolač koji volimo i gledati, jer predstavlja harmoničan sklad između mekanih kora i bijele kreme! Tražite li tradicionalni recept koji se rado pripravlja u zimske dane, onda isprobajte medenu pitu kakvu su radile i naše bake!

Image
Foto: Pixabay
RTL.HR/ 13.2.2022. u 11:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

VRIJEME PRIPREME

1.45 h  

SASTOJCI ZA KORU

500 g glatkog brašna

150 g šećera

150 g maslaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

1 jaje

80 g meda

Upravo se čita

Image
AJOJ

Ostaju ili odlaze iz eksperimenta? Saša i Bojan na prekretnici, a ona s njim ne želi baš nikakav odnos

3 žlice mlijeka

1 vanilin šećer

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

2 g cimeta

1 čajna sode bikarbone

SASTOJCI ZA KREMU

100 g glatkog brašna

500 ml mlijeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

200 g maslaca sobne temperature

200 g šećera

1 vanilin šećer

PRIPREMA

1. Za početak u jednom većem loncu skuhajte zajedno mlijeko, šećer, vanilin šećer, med, maslac, cimet i jaje. Držite na laganoj vatri uz neprestano miješanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

2. Kada zavrije, kuhajte još 5 minuta i sklonite s vatre. 

3. Dok se smjesa hladi, u novu posudu za miješanje stavite brašno i sodu bikarbonu.

4. Počnite dodavati ohlađenu smjesu i ručno umijesite glatko tijesto, koje ćete podijeliti na 4 jednaka dijela.

5. Prema veličini svog kalupa, od svakog tijesta napravite po jednu koru.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

6. Svaku koru ćete izbosti vilicom i peći na 180° stupnjeva oko 10 minuta. 

7. Dok se kore hlade, pripremite kremu: za početak pomiješajte glatko brašno sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte 20 žlica hladnog mlijeka i dobro promiješajte. 

8. Ostatak mlijeka stavite na vatru i kada zavrije, dodajte hladan dio smjese. Neprestano miješajte i kroz dvije minute trebali biste ukloniti s vatre kada se krema zgusne. 

9. Gotovu kremu ostavite da se hladi. *Savjet: prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila kora.

10. U novoj posudi, pjenasto izmiksajte maslac i dodajte ga u ohlađenu kremu. Sve neprestano miješajte. 

11. Vrijeme je za slaganje! Svaki sloj kore u kalupu ćete zaliti s kremom. 

12. Kada stavite zadnji sloj kore, polako još jednom pritisnite dlanom da se sve lijepo spoji.

13. Medena pita se nakon toga stavlja u hladnjak preko noći i poslužuje sutradan.

14. Slobodno pošećerite šećerom u prahu medenu pitu prije posluživanja.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
JESTE LI ZNALI?

Med s kurkumom je najmoćniji prirodni antibiotik!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba