Ostalo

Medena pita – slatka tajna naših baka!

Medena pita je savršen spoj aromatičnih nota cimeta, meda i vanilije. To je ukusan kolač koji volimo i gledati, jer predstavlja harmoničan sklad između mekanih kora i bijele kreme! Tražite li tradicionalni recept koji se rado pripravlja u zimske dane, onda isprobajte medenu pitu kakvu su radile i naše bake!

RTL.hr
13.02.2022 11:10

VRIJEME PRIPREME

1.45 h


SASTOJCI ZA KORU

500 g glatkog brašna

150 g šećera

150 g maslaca

1 jaje

80 g meda

3 žlice mlijeka

1 vanilin šećer

2 g cimeta

1 čajna sode bikarbone


SASTOJCI ZA KREMU

100 g glatkog brašna

500 ml mlijeka

200 g maslaca sobne temperature

200 g šećera

1 vanilin šećer


PRIPREMA

1. Za početak u jednom većem loncu skuhajte zajedno mlijeko, šećer, vanilin šećer, med, maslac, cimet i jaje. Držite na laganoj vatri uz neprestano miješanje.

2. Kada zavrije, kuhajte još 5 minuta i sklonite s vatre.

3. Dok se smjesa hladi, u novu posudu za miješanje stavite brašno i sodu bikarbonu.

4. Počnite dodavati ohlađenu smjesu i ručno umijesite glatko tijesto, koje ćete podijeliti na 4 jednaka dijela.

5. Prema veličini svog kalupa, od svakog tijesta napravite po jednu koru.

6. Svaku koru ćete izbosti vilicom i peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta.

7. Dok se kore hlade, pripremite kremu: za početak pomiješajte glatko brašno sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte 20 žlica hladnog mlijeka i dobro promiješajte.

8. Ostatak mlijeka stavite na vatru i kada zavrije, dodajte hladan dio smjese. Neprestano miješajte i kroz dvije minute trebali biste ukloniti s vatre kada se krema zgusne.

9. Gotovu kremu ostavite da se hladi. *Savjet: prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila kora.

10. U novoj posudi, pjenasto izmiksajte maslac i dodajte ga u ohlađenu kremu. Sve neprestano miješajte.

11. Vrijeme je za slaganje! Svaki sloj kore u kalupu ćete zaliti s kremom.

12. Kada stavite zadnji sloj kore, polako još jednom pritisnite dlanom da se sve lijepo spoji.

13. Medena pita se nakon toga stavlja u hladnjak preko noći i poslužuje sutradan.

14. Slobodno pošećerite šećerom u prahu medenu pitu prije posluživanja.