U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je osnovna prehrambena namirnica, a u Maroku, Alžiru i Tunisu priznata je kao nacionalno jelo koje se neizostavno konzumira petkom navečer.
Izgledom podsjeća na neku vrstu žitarice, no prema načinu na koji se proizvodi zapravo se svrstava u tjesteninu. Kus-kus (od berberske riječi seksu , što znači 'dobro valjano') nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline (vrste durum pšenice).
Osim što je ukusan, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja, te proteinima. Ova afrička gurmanska poslastica izvor je vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona, a sadrži i selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan.
Na tržištu danas je dostupna instant verzija kus-kusa koja se za razliku od tradicionalnog, složenog postupka, priprema vrlo brzo i jednostavno - prelije kipućom vodom ili juhom i ostavi oko 5 minuta u poklopljenoj posudi da nabubri. Promiješa se i začini po želji ako se priprema kao prilog.
Odlično pristaje uz razne juhe, variva i umake poput poznatog marokanskog slatkog umaka na bazi karameliziranog luka i grožđica, uz ribu kao što to čine Sicilijanci ili kao desert u kombinaciji sa sušenim voćem, vanilijom i mlijekom.