Ostalo

Od lista do ploda: Volimo orah jer je pun vitamina i nutrijenata

Orah je vrlo zdravi orašasti plod pun korisnih masti, proteina i vitamina te stoga pomaže u održavanju našeg zdravlja. Ujedno se koristi i za proizvodnju vrlo skupog kulinarskog ulja, koje volimo u našim salatama, ali i u kozmetici! Od lista do ploda, doznaj sve o orahu!

RTL.hr
22.02.2022 15:39

Orasi ili Juglans regia su orašasti plodovi iz obitelji oraha od kojih je samo nekoliko jestivih kao što je to običan orah, koji također nazivamo engleskim ili perzijskim orahom. Originalno orasi potječu iz regije Mediterana i središnje Azije, iako se danas uzgajaju diljem svijeta.

No jeste li znali da šaka oraha na dan pomaže u očuvanju našeg zdravlja i boljoj funkciji mozga?


Zašto je zdravo jesti orahe?

Orasi su prvenstveno bogati omega-3 mastima i sadrže visok udio antioksidansa što znači da su dobar saveznik za kolesterol, krvni tlak i bolesti srca. Neke studije pokazuju i da orasi pomažu protiv raka. Konzumiranje oraha može poboljšati zdravlje mozga, našu probavu i regulaciju šećera u krvi.


Koje vitamine sadrži orah?

Orah je pun minerala i vitamina kao što su bakar, kalij, natrij, folna kiselina, fosfor, vitamin B6, mangan, vitamin E i vitamin C.


Za što se koristi list oraha?

List oraha se može iskoristiti za pripravljanje čaja ili tinkture . Veoma su korisni u prirodnom liječenju organizma, jer imaju antibakterijska i antiparazitska svojstva. Pripravite li čaj od listova oraha, može vam pomoći u liječenju proljeva, dijabetesa i crijevnih parazita. Također pomaže u slučaju hemoroida, anemije i gihta.


Za što se koristi plod oraha?

Plod oraha volimo jesti kao međuobrok zajedno s drugim orašastim plodovima, no vrlo je i popularan sastojak u našim desertima kao što su orahnjača, breskvice, londoner, ferrero torta i ostale slastice. Neki ga vole jesti kao dodatak u salatama i preljevima ili pečenju.

Od ploda oraha također dobivamo korisno ulje od oraha , koje baš poput ploda sadrži sve beneficije zdravih masti (omega 3), vitamina i minerala. Najčešće se jede u salatama, iako ga volimo nanositi i na našu kožu i kosu, pogotovo u toplim danima za dodatnu hidrataciju i njegu s obzirom na visok udio vitamina E.