Ostalo

Odojak u pećnici – mesni užitak za slastan objed!

Pečeni odojak volimo jesti u blagdanskim ili posebnim prilikama kada želimo raskošniji objed na stolu, a nema ničeg ljepšeg od dobrog komada sočnog mesa s hrskavom koricom. Za savršen odojak u pećnici bitno je posoliti meso noć prije i peći ga sobne temperature, što znači da je važno izvaditi meso iz hladnjaka barem sat vremena ranije. Također je bitno peći ga u dubljem plehu s dodatnim zalijevanjem kako ne bi presušilo. Pitate li se koji prilog je najbolji uz pečeni odojak, preporučamo francusku salatu i pečeni krumpir. Kako doći do savršenog odojka u pećnici, saznajte dalje!

RTL.hr
13.02.2022 11:00

VRIJEME PRIPREME

Soljenje preko noći / 2 h u pećnici


SASTOJCI

2 kg odojka

Sol

Papar

Ružmarin

Suncokretovo ulje

Voda za zalijevanje

500 ml pive


PRIPREMA

1. Operite meso, posušite s papirnatim ručnicima i utrljajte začine prema želji (sol, papar, ružmarin). Nauljite meso i stavite ga u hladnjak preko noći.

2. Izvadite meso barem sat vremena prije pečenja, jer ga je bolje peći kada je sobne temperature.

3. Stavite meso u pleh koji ima opciju poklopca ili ako nemate, poslužite se aluminijskom folijom.

4. Prije nego što stavite meso u pleh, opet ga malo namažite s uljem i dodajte još ulja i malo vode u pleh tako da pokrije dno.

5. Prvih pola sata pecite odojak poklopljen na 220 stupnjeva, a zatim smanjite na 180 sljedećih pola sata.

6. Dodajte pivo, ali tako da ne zalijete meso, jer je bitno da korica ostane hrskava.

7. Zadnjih sat vremena otkrijte meso i pecite ga na 220 stupnjeva.

8. Prema potrebi, dodajte vode tijekom pečenja.