Zob je cjelovita žitarica koja se uglavnom uzgaja u Europi i Sjevernoj Americi. Bogat je izvor vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa, a zbog svojih sastojaka, korisna je u snižavanju razine glukoze i kolesterola u krvi.
(FOTO: Pexels)
Cjelovita zob sadrži gotovo 11 posto vlakana, većinu topivih, a upravo zato konzumacija ove žitarice pogoduje povećanom osjećaju sitosti i smanjenju apetita. Uz to, topivi beta glukani povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Na taj se način održava zdravlje čitavog organizma.
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 389 kcal
Proteini 16,9 g
Ugljikohidrati 66,3 g
Vlakna 10,6 g
Masti 6,9 g
Folna kiselina 56 g
Magnezij 177 mg
Fosfor 523 mg
Mangan 4,9 mg
Sada kada znate zašto je zob iznimno zdrava, saznajte kako s njome pripremiti odličan doručak.