Alkalna prehrana je koncept baziran na što većem unosu voća i povrća te izbjegavanju svih namirnica koje imaju nizak pH i time pridodaju kiselosti našeg organizma.
Zašto je bitno jesti alkalne namirnice?
Za naše tijelo kažu da je poželjno imati optimalnu vrijednost od 7 pH. Sve što je ispod toga, treba izbjegavati i smatra se kiselim", dok sve što je iznad smatra se poželjnim i alkalnim. Alkalne namirnice se smatraju najzdravijom skupinom jer su obično bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i proteinom. Konzumiraju se svježe ili bez prezervativa, tako da je procesuirana hrana isto isključena.
Što spada pod alkalne namirnice?
Zeleno povrće, mahunarke, korjenasto povrće. Voće, posebno agrumi ili bogato vitaminom C kao što su rajčica i jagode. Orašasti plodovi (iako ne svi) poput badema, lješnjaka, chia sjemenki i sezama su alkalni. Cjelovite žitarice isto mogu proći na listi alkalnih namirnica poput zobenih ili smeđe riže.
Što ne spada pod alkalne namirnice?
Životinjski proizvodi kao što su meso i mliječni proizvodi. Alkohol, kava, šećer, određene žitarice, sjemenke i orašasti plodovi.
Koje su najbolje alkalne namirnice?
1. Brokula
(Izvor: Thinkstock)
Brokula je supernamirnica koju bismo i inače trebali češće jesti, jer se uvijek nađe visoko na listi kada je riječ o povrću s većim udjelom vlakana, vitamina C i betakarotenom. Od prehlade, povišenog tlaka do raka, pomaže nam za sve!
2. Blitva
Blitva je vrlo zdrava namirnica u kojoj možemo pronaći kalcij, magnezij, kalij, vitamin C, B6, željezo i dobar izvor vlakana. Odlična je za našu probavu i imunitet.
3. Špinat
Kao omiljena hrana Popaja ovo lisnato povrće ima u sebi vitamin C, kalcij, magnezij, željezo, kalij, betakaroten, folnu kiselinu, vitamin B6 i kalij. Odlična hrana za trudnice i djecu u rastu.
4. Kelj
(Izvor: Pixabay)
Poput špinata, kelj je bogat betakarotenom, kalijem i vitaminom C. No sadrži i velike količine vitamina A i vlakana. Odličan saveznik za naš imunitet!
5. Kupus
Poput špinata i blitve, kupus je vrlo zdrava namirnica koja nam omogućuje unos vitamina C i vlakana. Umjesto zelene salate, probajte uvrstiti kupus što više u vaš obrok.
6. Bademi
Bademi su bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina koje su bitne kod prevencije srčanih bolesti. U sebi još imaju kalcija i vitamina E, što je bitno za naše kosti i protiv nakupljanja naslaga u arterijama.
7. Avokado
Avokado je supervoćka jedinstvenog oblika i okusa koju volimo jesti kao povrće. Odličan je izvor vlakana, proteina, vitamina i drugih hranjivih tvari koji su bitni za naše tijelo.
8. Krastavac
(Izvor: Pixabay)
Sterol je bitan za snižavanje kolesterola i krastavac obiluje njime što ga čini namirnicom koju možemo jesti do mile volje. Najveću koncentraciju ćemo pronaći u kori te ako možete, izbjegavajte guliti krastavac.
9. Cikla
Cikla spada pod korjenasto povrće koje obično volimo jesti zimi, jer je moćan antioksidans. Bogata je vitaminom C, B6, željezom, jodom, magnezijem i još mnogim drugim korisnim mineralima.
10. Rajčica
Jednom rajčicom na dan pomažemo našem tijelu u borbi protiv raka! Kao vlaknasta hrana, odličan je i izvor vitamina C.
11. Marelice
(Izvor: Pixabay)
Svježe ili sušene marelice, obiluju betakarotenom i dobar su izvor kalija, bora i željeza. Pomažu nam u prevenciji protiv raka i koronarnih bolesti.
12. Suhe smokve
Suhe smokve su odličan izvor vlakana, cinka, željeza, kalcija i magnezija. Dobre su za našu probavu i srce.
13. Grejp
Grejp se smatra čudesnim voćem protiv kolesterola, zahvaljujući udjelom pektina. Bogat je i vitaminom C i likopenom koji su se pokazali dobrim saveznicima u borbi protiv raka dojke, grlića maternice, mokraćnog mjehura i gušterače.
14. Limun
(Izvor: Pixabay)
Poput ostalih agruma, limun je pun vitamina C i snažan antioksidans u borbi protiv prehlade ili raka. Bogat je i flavonoidima i limonenima koji pomažu u sprječavanju rasta zloćudnih stanica.
15. Lubenica
Lubenica je odličan izvor vitamina C, betakarotena, kalija i vlakana. Osvježavajuća voćka koja regulira našu probavu, ali i pomaže protiv raka.