Ostalo

Problemi s probavom? Otkrijte najbolju hranu bogatu vlaknima

Vlakna obavljaju važan zadatak u našim tijelima te je bitan njihov svakodnevan unos. Hrana bogata vlaknima pomaže našoj probavi, snižava kolesterol, odlična je za srčane bolesnike i u borbi protiv raka.

RTL.hr
12.12.2021 16:30
Pročitajte još
Top 15 namirnica bogatih vlaknima

Vlakna ili čak poznatije kao metla" za naša crijeva ne pomažu samo u lakšem prolazu hrane ili kod zatvora, bitna su radi blagotvornog djelovanja i pomoći kod prevencije drugih zdravstvenih tegoba.


Što su to vlakna?

Vlakna se nalaze u biljkama, kao što su to žitarice , voće i povrće . Dijelimo ih na topiva i netopiva . Topiva vlakna možemo pronaći u hrani poput zobenih pahuljica ili jabuke, i korisna su kod usporavanja probave . Mnoge studije su pokazale da topiva vlakna mogu sniziti naš kolesterol te povoljno djeluju na razinu šećera u krvi . Netopiva vlakna možemo naći u hrani poput celera ili graha, i bitna su za ubrzavanje probave. Najčešće netopiva vlakna vežemo uz sprječavanje zatvora i probavne tegobe , no korisna su kod prevencije raka debelog crijeva, pluća, dojke i grlića maternice.


Zašto su vlakna bitna?

Kao što smo naveli, vlakna imaju mnoge koristi za naš organizam, ponajviše kada je riječ o našoj probavi, no ukratko:

- Vlakna nam pomažu u sprječavanju zatvora

- Vlakna sprječavaju nastanak srčanih/krvožilnih bolesti

- Vlakna pomažu u prevenciji debelog crijeva

- Vlakna nam daju veći osjećaj sitosti kod obroka

- Vlakna sadrže vrlo malo kalorija te su odlična za niskokaloričnu prehranu

- Vlakna su koristan sastojak za dijabetičare, posebno tipa 2


Koliki bi trebao biti dnevni unos vlakana?

Prema American Heart Association , američki stručnjaci smatraju da na dnevni unos od oko 2.000 kalorija, žene bi trebale unijeti prehranom do 25 g vlakana, dok muškarci 38 g, dok prema FDA od 25 do 28 g na dan, neovisno o spolu.


Koja hrana je bogata vlaknima?

Vlakna možemo pronaći u određenim žitaricama, voću i povrću te je stoga bitno da jedemo raznovrsno. Za bolju i bržu apsorpciju preporuča se unos sirovih namirnica kao što su to voćni sokovi ili smoothiji. Jedemo li u čvrstom obliku hranu, ono usporava našu probavu te neki stručnjaci preporučaju bolji unos u tekućem obliku.

Odvajanje vlaknastih tvari kod pripremanja sokova omogućava vrlo brzu probavu sokova i preuzimanje njihovih hranjivih tvari, najčešće unutar jedne minute."

Dr. Norman W. Walker


Koja hrana je bogata vlaknima?


1. Cjelovite žitarice

Zobene pahuljice, ječam, smeđa riža, bulgur, kvinoja, kruh i tjestenina rađeni od tamnijeg brašna su odličan izvor vlakana. Na 100 g smeđe riže ima oko 1.8 g vlakana, zobene 1.7 g, dok ječam 17 g, a bulgur 18!


2. Mahunarke

Od mahunarki, obratite pažnju na grah budući da na 100 g u sebi sadrži 16 g vlakana. Također, soja ima značajan unos vlakana (8 g), dok zeleni grašak (5 g), mahune (3.4 g) i leća (8 g) su isto ukusan izbor.


3. Sjemenke

Udio vlakana u sjemenkama poput chia i psyllium se smatra superhranom s obzirom da chia sjemenke na 100 g sadrže oko 34 g vlakana, dok jedna čajna žličica psyllium ljudskica ima čak 6 g vlakana!


4. Orašasti plodovi

Kikiriki, badem, orah i pistacija su klasičan izbor kada pomislimo na orašaste proizvode, no i popularna hrana bogata vlaknima. Kikiriki na 100 g ima čak 9 g vlakana dok orah 7 g.


5. Voće

Od voća, borovnice i jabuke imaju 2.4 g vlakana, dok kruške 3.1 g. Banane su omiljen izbor mnogih te sadrže oko 2.6 g. Avokado , koji više volimo jesti kao povrće bogat je vlaknima s čak 7 g! Treba spomenuti i suhe smokve (9.8 g) i šljive (7 g) koje su svoja bolja verzija kod unosa vlakana.


6. Povrće

Celer (1.6 g), brokula (2.6 g) i prokulice (3.8 g) su popularno zeleno povrće kada je riječ o vlaknima te nešto egzotičnije artičoke (5 g). Mrkva (2.8 g) i cikla (2.8 g) čak imaju podjednak broj vlakana, dok krumpir 2.2 g.

Ukratko, vlakna su bitna kada je riječ o ubrzavanju ili usporavanju naše probave , no i za održavanje našeg zdravlja . Jedite raznovrsno i zdravo!