Ostalo

Ruske kape – kremasti kolač s kokosom!

Ruske kape ili šubarice odličan su desert ako volite kremaste kolače s čokoladom i kokosom. Gotovo nalik mini tortama, svaka 'ruska kapa' je umijeće za sebe! Uz malo truda i prave sastojke, možete i vi postati vješti s recepturom ruskih kapa. Bogate kreme i mekanog biskvita s dodatkom kokosovog brašna, oduševit će svakog ljubitelja slastica!

RTL.hr
13.02.2022 10:27

VRIJEME PRIPREME

1.45 h


SASTOJCI ZA BISKVIT

250 g brašna

250 g šećera

8 jaja

4 žlice vode

2 žlice ulja

pakiranja praška za pecivo

1 žlica kakao praha


SASTOJCI ZA KREMU

200 g brašna

350 g šećera

1 l mlijeka

300 g maslaca

Malo aromevanilije


SASTOJCI ZA UKRAŠAVANJE

150 g kokosovog brašna

100 g čokolade za kuhanje

50 g maslaca


PRIPREMA

1. Za početak, u dvije posude razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Umutite prvo čvrsti snijeg od bjelanjaka i onda dodajte žumanjke. Miksajte dok ne dobijete lijepu žutu pjenastu smjesu.

2. Dodajte u smjesu vodu, ulje i šećer. Pomiješajte da se lijepo spoji.

3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah. Uzmite veću žlicu i počnite dodavati ove suhe sastojke u žutu kremu. Miješajte kontinuirano dok se lijepo ne sjedini bez grudica.

4. Podijelite smjesu za biskvit u dva dijela. Oba dijela pecite zasebno u ugrijanoj pećnici na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta. Isprobajte sa čačkalicom da vidite je li biskvit gotov.

5. Dok se biskvit hladi, vrijeme je za izradu kreme: pomiješajte u novoj posudi brašno i šećer. Dodajte jednu čašu mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte na vatri. *Savjet: bitno je da mlijeko ne zakipi!

6. S mikserom pomiješajte hladnu kremu i počnite ju dodavati postepeno u ugrijano mlijeko na vatri. Miješajte neprekidno idućih 10-ak minuta dok ne dobijete lijepu gustu kremu.

7. Odložite u stranu kremu da se ohladi. *Savjet: prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica.

8. Kada je krema dovoljno rashlađena, umiješajte u nju maslac koji ste prethodno zmiksali. Na kraju, dodajte aromu vanilije.

9. Vrijeme je za oblikovanje biskvita: uzmite okrugli kalup za kolačiće promjera 5 cm i otisnite paran broj mini biskvita koji će poslužiti za 'ruske kape'.

10. Između svaka dva komada biskvita stavite punjenje kremom. Također obrubite potpuno kolač s kremom kako bi bio posve prekriven.

11. Svaki kolač pažljivo uvaljajte u kokosovo brašno. *Savjet: donji dio nije potrebno kako bi kolač što stabilnije stajao.

12. Kada ste gotovo s oblikovanjem svakog biskvita, na pari otopite čokoladu s maslacem. Na vrhu svakog kolača dodajte sa žlicom otopljenu čokoladu.

13. Gotove ruske kape stavite u hladnjak na par sati prije posluživanja.