VRIJEME PRIPREME
60 min
SASTOJCI
1 paket (oko 500 g) gotovih listova za baklavu
800 g oraha
200 g otopljenog maslaca
800 g šećera
800 ml vode
1 limun
PRIPREMA
1. Za početak jedan dio oraha nasjeckajte na sitne komadiće, a drugi sameljite.
2. Premažite kalup za pečenje s maslacem i počnite slagati slojeve: jedan sloj tijesta premažite otopljenim maslacem i stavite orahe. *Savjet: prema broju kora, probajte dozirati količinu oraha tako da bude ravnomjerno.
3. Ponavljajte slaganje slojeva dok ne potrošite sve kore i prelijte s ostatkom otopljenog maslaca.
4. Prerežite baklavu u kalupu na željene kriške i u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pecite oko 30-40 min. Znat ćete da je spremna kada lijepo porumeni.
5. Dok se baklava peče, u čisti lonac stavite vodu, šećer i limun. Iscijedite barem pola limuna, a drugu polovicu prerežite na kriške. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi.
6. Izvadite baklavu iz pećnice i počnite zalijevati s ušećerenom vodom, dok sve ne potrošite. *Savjet: nemojte sve odjednom zaliti, već malo po malo.
7. Ostavite baklavu preko noći da se ohladi i sutradan poslužite!