Ostalo

Sočna baklava s orasima – hrskavi recept koji se topi u ustima!

Tradicionalna baklava je jedan od originalnih i omiljenih recepata naših baka koji nije teško napraviti, a može se prema željama prilagoditi svojim punjenjem i slatkoćom. Originalno, turska baklava se radi s orasima, no možete upotrijebiti i druge orašaste plodove poput pistacije i lješnjaka. Tražite li najbolji recept za baklavu, onda ste na pravom mjestu!

RTL.hr
13.02.2022 11:21

VRIJEME PRIPREME

60 min


SASTOJCI

1 paket (oko 500 g) gotovih listova za baklavu

800 g oraha

200 g otopljenog maslaca

800 g šećera

800 ml vode

1 limun


PRIPREMA

1. Za početak jedan dio oraha nasjeckajte na sitne komadiće, a drugi sameljite.

2. Premažite kalup za pečenje s maslacem i počnite slagati slojeve: jedan sloj tijesta premažite otopljenim maslacem i stavite orahe. *Savjet: prema broju kora, probajte dozirati količinu oraha tako da bude ravnomjerno.

3. Ponavljajte slaganje slojeva dok ne potrošite sve kore i prelijte s ostatkom otopljenog maslaca.

4. Prerežite baklavu u kalupu na željene kriške i u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pecite oko 30-40 min. Znat ćete da je spremna kada lijepo porumeni.

5. Dok se baklava peče, u čisti lonac stavite vodu, šećer i limun. Iscijedite barem pola limuna, a drugu polovicu prerežite na kriške. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi.

6. Izvadite baklavu iz pećnice i počnite zalijevati s ušećerenom vodom, dok sve ne potrošite. *Savjet: nemojte sve odjednom zaliti, već malo po malo.

7. Ostavite baklavu preko noći da se ohladi i sutradan poslužite!