Mnogi ne znaju što je amaranth , neki ga prepoznaju kao šćir, štir ili rumeniku, ali riječ je o iznimno zdravoj žitarici koja i dalje nije dovoljno popularna na našem tržištu. Njegovo se zrno može koristiti kao brašno, ulje, proizvod za pravljenje kaše, slatka i slana jela...
(FOTO: Pixabay)
Da je amaranth zdrav i veoma poželjan u našoj prehrani, govori činjenica da se u 100 grama ove žitarice nalazi 8% potrebnog dnevnog unosa vlakana, 12% željeza, 5% kalcija, 8% proteina i 14% ugljikohidrata. Uz to, ne sadrži gluten, smanjuje kolesterol, štiti od raka te, zanimljivo, usporava pojavu sijede kose zahvaljujući mineralima koje sadrži.
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent Količina
Energija 1291 KJ/309 Kcal
Proteini 0,11
Masti 1,5 g
..od kojih zasićene 0,15 g
Ugljikohidrati 71 g
..od kojih šećeri 47,9 g
Vlakna 5,1 g
Ako vas zanima kako pripremiti amaranth , donosimo vam recept u nastavku.
Kaša s amaranthom
Za pripremu vam je potrebno:
- 1/2 šalice amarantha
- 1/2 mlijeka
- 1 i pol šalica vode
- 2 žlice javorovog (ili nekog drugog) sirupa
Amaranth stavite kuhati u vodu na jaku vatru, a kada voda krene ključati, smanjite vatru i kuhajte još 30 minuta. Kada voda ispari, ubacite mlijeko, sirup i malo soli pa sve pomiješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.