Ostalo

Tajne bobičastog voća: Je li bolje jesti borovnice ili jagode?

Bobičasto voće je zabavna hrana koju volimo jesti kao desert, ali i zdravi međuobrok. Bogato je antioksidansima, vitaminima i mineralima, a ima mali udio kalorija. Je li jedna bobica bolja od druge? Evo što smo otkrili!

RTL.hr
21.10.2021 10:04
Pročitajte još
Bobičasto voće: Kako maline pozitivno utječu na naše zdravlje?

Bobičasto voće, šumsko voće ili skraćenije bobice su naziv za slatke (ili kisele) plodove koji uglavnom rastu u grmovitom obliku u šumskim predjelima. Najpopularnije domaće bobičasto voće su borovnice, ribizle, kupine, dud, maline i jagode. Druge popularne bobice su brusnica, goji i acai bobice. Znate li koje bobičasto voće ima u sebi najviše vitamina C, željeza ili kalorija? Doznajte u nastavku!


Koje bobičasto voće ima najviše vitamina C?

Jagode

Vitamin C je jedan od najsnažnijih antioksidansa bitan za naš imunološki sustav te čak koristan lijek u borbi protiv raka. Jagode , za razliku od ostalog svježeg bobičastog voća bilježe najveći udio vitamina C (58 mg). No treba spomenuti i suhe goji bobice koje na 100 g imaju oko 103 mg!


Koje bobičasto voće ima najviše željeza?

Možda ćete se iznenaditi kada kažemo da dud (ili murva) ima najveći udio željeza i to na 100 g oko 1.9 mg željeza. Maline i kupine imaju skoro sličan udio željeza 0.6-0.7 mg, dok borovnice 0.3 mg i jagode 0,4 mg.


Koje bobičasto voće ima najviše vlakana?

Maline (7 g) i kupine (5 g) imaju najviše vlakana na 100 g voća. Vlakna su nam bitna radi regulacije probave te mogu se naći općenito u bobičastom voću i drugim voćkama kao što su jabuke i kruške . Od suhih bobica, goji bobic e imaju najviše, i to 12 g vlakana.


Koje bobičasto voće ima najviše proteina?

Uzgoj goji bobice

Suhe goji bobice su pune proteina te drže prvo mjesto kada je riječ o njihovom unosu. Dud i kupine su također odličan izbor


Koje bobičasto voće ima najviše antioksidansa?

Borovnice, kupine i maline imaju u sebi najveći izvor antioksidansa, no trebamo li birati pobjednika to bi onda bile borovnice koje su i snažna hrana za naš mozak .


Koje bobičasto voće ima najviše kalorija?

100 g suhih brusnica sadrži oko 308 kalorija, dok 28 g suhih goji bobica sadrži 98 kalorija što ih čini bobičastim voćem s najviše kalorija. Od svježije varijante, na trećem mjestu bi se našle borovnice (100 g ima 85 kalorija).


Koje bobičasto voće ima najmanje kalorija?

Jagode imaju samo 32 kalorije što ih čini bobičastim voćem s najmanje kalorija. Dud ima samo 43 kalorije, dok kupina 52.


Koje bobičasto voće ima najviše natrija?

Suhe goji bobice imaju oko 300 mg natrija, dok dud kao svježa verzija ima najviše natrija i to čak 10 mg, dok većina ostalog bobičastog voća na 100 g ploda samo 1 mg.


Koje bobičasto voće ima najviše kalija?

Kakav je kao stablo ukrasni dud

Dud ili murva (194 mg) sadrži najviše kalija, no kao pobjednici izlaze suhe goji bobice s čak 1132 mg kalija na 100 g i suhe acai bobice s 932 mg.


Koje bobičasto voće ima najviše magnezija?

Maline (22 mg) i kupine (20 mg) imaju visok udio magnezija, iako se može naći i u drugom voću. Magnezij nam je bitan za kosti i mišiće.

Ukratko, koje god bobičasto voće odabrali, njihov hranjivi sastav je bitan za naš imunološki sustav i različite zdravstvene tegobe: od regulacije šećera u krvi , u borbi protiv raka ili kao moćan izvor antioksidansa . Zato zgrabite šaku bobica i malo se zasladite!