Ostalo

Vodič kroz vrste tjestenine i riže

Zanima vas koje sve vrste tjestenine i riže postoje? Za vas smo izdvojili nekoliko najpopularnijih vrsta ovih omiljenih namirnica, a Martina je jednu od njih koristila i u sovm receptu 'Sve u jednom loncu'!

RTL.hr
2021-10-05 21:55

Krenimo s tjesteninom...Koliko vrsta možete nabrojati? Sve njene oblike i vrste je gotovo nemoguće nabrojati, a procjenjuje se postoji čak nekoliko stotina vrsta tjestenina. Impresivno, zar ne?

Svaka vrsta ima svoju primjenu i način pripreme, a za vas smo izdvojili pet vrsta tjestenina s kojima se najčešće susrećemo na policama trgovina:

Špageti

Vjerojatno najpopularnija vrsta tjestenine na svijetu. Ime su dobili po riječi "spago" što u prijevodu znači trakica ili konop. Njihova debljina može varirati pa tako na policama trgovina možete pronaći špagete označene s brojevima. Veći broj označuje deblju tjesteninu. Prilikom kuhanja špageta se preporučuje korištenje visokog lonca. Najčešće se kombiniraju uz umak od rajčice.

Penne rigate

Gusti umaci su kao stvoreni za sljubljivanje s ovom vrstom tjestenine. Penne imaju kosi rez, šuplji oblik te brazdastu teksturu koja im omogućuje da bolje prime umak. Osim gustih umaka, penne su odličneu zapečenoj verziji.

Tjestenina
Tjestenina FOTO: Thinkstock

Farfalle

Ove mašnice" spadaju u najpopularnije i najatraktivnije vrste tjestenine. Osim standardnih, možete nabaviti i one s okusom špinata. Martina ih je koristila u svom receptu u videu:

Tagliatelle

Ove duge trake od tjestenine su odlične uz guste mesne umake zbog njihove porozne i grube teksture. Upravo zato su omiljeni odabir uz umak.

Ravioli

Ovi punjeni jastučići su odlični zbog raznovrsnosti nadjeva koji se koriste. U Italiji vrsta nadjeva ovisi o regiji, ali među popularnijim opcijama su ricotta sir, špinat, razno povrće i slično. Također se jedu uz umak od rajčice ili u juhi.

riža
riža FOTO: Thinkstock

Nakon tjestenine, riža je bez sumnje sljedeća najpopularnija namirnica na svijetu. Ova svestrana namirnica može se poslužiti kao samostalno jelo, kao prilog ili čak u desertima. Po broju vrsta, riža premašuje tjesteninu. Naime, procjenjuje se da na svijetu postoji više od 40 tisuća različitih vrsta!

Inače razlikujemo rižu kratkog, srednjeg i dugog zrna . Riža kratkog zrna je manja i sadrži više škroba. Česta je kineskoj i japanskoj kuhinji. U našim krajevima se najviše koristi riža srednjeg zrna. Koristimo je u rižotima i desetima te kao dio nadjeva za punjenje sarmi ili paprika. Riža dugog zrna se najčešće koristi u juhama i salatama te je odlična kao prilog jelu iz woka jer se manje lijepi od ostalih vrsta.

riža
riža FOTO: Thinkstock

U Hrvatskoj je najpopularnija riža arborio koja spada pod rižu srednjeg zrna. Omiljena je u rižotima kojima daje kremastu strukturu.

Česte su i aromatične riže koje lakše upijaju arome i začine, a najpopularnije vrste su basmati i jasmin riža.

Rižu možemo podijeliti i prema boji. Najučestalije su bijela i smeđa te crna i crvena riže koje se u nekim zemljama čak smatraju lijekom zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.