Nutricionisti i stručnjaci savjetuju da obratimo pažnju na dnevni unos željeza s obzirom da ga naše tijelo ne može samo proizvesti ili apsorbirati izuzev preko unosa hrane.
Naš organizam obično taloži" željezo u malim količinama, no kada se jednom te zalihe potroše, bitno je da ga nadomjestimo."
Zašto je željezo bitno u prehrani?
Značajka željeza jest da služi kao komponenta u crvenim krvnim stanicama što je bitno za cirkuliranje kisika u tijelu , posebno u mišićima . Stoga nije čudno što se često prehrana crvenim mesom povezuje s muškarcima koji vole velike mišiće!
Željezo je posebno bitne za žene u menstruaciji i trudnoći , s obzirom da ga za razliku od muškaraca više i troše tijekom života.
Željezo ćemo najviše pronaći u mesu, dok manje u biljnoj hrani."

(Izvor: Pixabay)

Koja hrana je bogata željezom?
Željezo ćemo najviše pronaći u mesu i ribi te u određenom povrću . Crveno meso kao što su govedina , junetina i teletina imaju najviše željeza, posebno jetrica i iznutrice . Također, znatnija količina željeza može se pronaći u tamnom mesu peradi i žumanjku od jajeta. Od morskih plodova , željezo se najviše krije u školjkama, sardini i tuni. Kada je riječ o povrću, treba obratiti pažnju na unos cikle , špinata , brokule , mahunarki (leća i grah), salata glavatica (puterica i kristalka) te kelja . Sjemenke buće , chia i sezam također obiluju željezom. Za vegetarijance odličan je izbor hrane na bazi tofua ili kvinoje . Možda najmanje poznata (no najslađa) hrana kojom možete povećati unos željeza je tamna čokolada !
Prema nekim stručnjacima muškarci bi trebali unositi do 8 mg željeza na dan, dok žene 18 mg, skoro dvostruko više." (Izvor NIH )
Jeste li znali?
- Oko 100 grama govedine sadrži 2.7 mg željeza , dok oko 28 grama tamne čokolade ima 3.4 mg željeza
- Uz špinat, kopriva je idealna nadomjesna hrana bogata željezom
- Željezo se bolje apsorbira uz hranu bogatu vitaminom C, kao što su naranče i rajčice