Nutricionisti i stručnjaci savjetuju da obratimo pažnju na dnevni unos željeza s obzirom da ga naše tijelo ne može samo proizvesti ili apsorbirati izuzev preko unosa hrane.
„Naš organizam obično „taloži“ željezo u malim količinama, no kada se jednom te zalihe potroše, bitno je da ga nadomjestimo.“
Zašto je željezo bitno u prehrani?
Značajka željeza jest da služi kao komponenta u crvenim krvnim stanicama što je bitno za cirkuliranje kisika u tijelu, posebno u mišićima. Stoga nije čudno što se često prehrana crvenim mesom povezuje s muškarcima koji vole velike mišiće!
Željezo je posebno bitne za žene u menstruaciji i trudnoći, s obzirom da ga za razliku od muškaraca više i troše tijekom života.
„Željezo ćemo najviše pronaći u mesu, dok manje u biljnoj hrani.“
(Izvor: Pixabay)
Upravo se čita
Upravo se čita
Koja hrana je bogata željezom?
Željezo ćemo najviše pronaći u mesu i ribi te u određenom povrću. Crveno meso kao što su govedina, junetina i teletina imaju najviše željeza, posebno jetrica i iznutrice. Također, znatnija količina željeza može se pronaći u tamnom mesu peradi i žumanjku od jajeta. Od morskih plodova, željezo se najviše krije u školjkama, sardini i tuni. Kada je riječ o povrću, treba obratiti pažnju na unos cikle, špinata, brokule, mahunarki (leća i grah), salata glavatica (puterica i kristalka) te kelja. Sjemenke buće, chia i sezam također obiluju željezom. Za vegetarijance odličan je izbor hrane na bazi tofua ili kvinoje. Možda najmanje poznata (no najslađa) hrana kojom možete povećati unos željeza je tamna čokolada!
„Prema nekim stručnjacima muškarci bi trebali unositi do 8 mg željeza na dan, dok žene 18 mg, skoro dvostruko više.“ (Izvor NIH)
Jeste li znali?
- Oko 100 grama govedine sadrži 2.7 mg željeza, dok oko 28 grama tamnečokolade ima 3.4 mg željeza
- Uz špinat, kopriva je idealna nadomjesna hrana bogata željezom
- Željezo se bolje apsorbira uz hranu bogatu vitaminom C, kao što su naranče i rajčice