Žitarice su jednogodišnje biljke iz porodice trava. Njihovi zrnasti plodovi služe u prehrani životinja i ljudi, kao i sirovina u prehrambenoj industriji. U prvom redu sistematike i podjele žitarice se dijele na pšenicu, raž, ječam, rižu, zob i kukuruz. Uz njih, na listi se nalaze još i sirak, proso i heljda.
(FOTO: Pixabay)
Žitarice su veoma bitne u prehrani jer su bogate ugljikohidratima, bjelančevinama, celulozom, mineralima i vitaminima te bitno utječu na zdravlje čovjeka.
Najkorisnije je koristiti cjelovite žitarice . Kao što im naziv kaže, pripremaju se upotrebom cjelovitog zrna iz žitarica čime se zadržavaju njihova tri dijela - klice, unutarnja ljuska i vanjska ljuska.
Cjelovite žitarice bogate su vitaminima, mineralima, antioksidansima, zdravim mastima, biljnim enzimima i vlaknima. Upravo vlakna pomažu u poboljšavanju probave i održavanju razine energije.
Ako vas zanima kako pripremiti zdravi doručak od jedne od žitarica - zobi, nastavite čitati.
Zobena kaša
Za pripremu vam je potrebno:
- 1 jabuka
- 60 g zobenih pahuljica
- pola žličice cimeta
- 150 ml zobenog mlijeka
- 1 žlica kokosovog ulja
Najprije jabuku operite pa je ogulite, zatim narežite na kockice. Na tavi sada zagrijte kokosovo ulje pa ubacite i jabuke. Kada se omekšaju dodajte cimet i maknite s vatre. U drugoj posudi sada zagrijte mlijeko pa u njega dodajte zobene pahuljice. Kuhajte nekoliko minuta pa ubacite i jabuke s cimetom. Kuhajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.