Žitarice za doručak možda su i najbolji izbor za najvažniji obrok u danu. U odabiru žitarica, najčešći izbor je zob. Zob je cjelovita žitarica koja se uglavnom uzgaja u Europi i Sjevernoj Americi. Bogat je izvor vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa, a zbog svojih sastojaka, korisna je u snižavanju razine glukoze i kolesterola u krvi.
(FOTO: Pexels)
Cjelovita zob sadrži gotovo 11 posto vlakana, većinu topivih, a upravo zato konzumacija ove žitarice pogoduje povećanom osjećaju sitosti i smanjenju apetita. Uz to, topivi beta glukani povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Na taj se način održava zdravlje čitavog organizma. U nastavku saznajte koja je nutritivna vrijednost zobi, kao i recept za savršene žitarice za doručak .
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 389 kcal
Proteini 16,9 g
Ugljikohidrati 66,3 g
Vlakna 10,6 g
Masti 6,9 g
Folna kiselina 56 g
Magnezij 177 mg
Fosfor 523 mg
Mangan 4,9 mg
Sada kada znate zašto je zob iznimno zdrava, saznajte kako s njome pripremiti odličan doručak.
Zobena kaša
Za pripremu vam je potrebno:
- 1 jabuka
- 60 g zobenih pahuljica
- pola žličice cimeta
- 150 ml zobenog mlijeka
- 1 žlica kokosovog ulja
Najprije jabuku operite pa je ogulite, zatim narežite na kockice. Na tavi sada zagrijte kokosovo ulje pa ubacite i jabuke. Kada se omekšaju dodajte cimet i maknite s vatre. U drugoj posudi sada zagrijte mlijeko pa u njega dodajte zobene pahuljice. Kuhajte nekoliko minuta pa ubacite i jabuke s cimetom. Kuhajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Ove žitarice za doručak gotove su u tren oka, a tijelo će vam biti iznimno zahvalno.