Olivera , kandidatkinja 'Večere za 5 na selu' , ove sezone je u riječkom tjednu poslužila baklavu na moderan način te sladoled od oraha bili su servirani kao desert, a svojim receptom oduševila je goste.
Kako se dašak turske vraća na TV ekrane od 27. lipnja u 21 sat sa serijom 'Miriše na ljubav', prisjetili smo se jednog od najpopularnijih recepata za baklavu.
'Miriše na ljubav ' priča je o djevojci Edi Yldz (Hande Erçel) i mladiću Serkanu Bolatu (Kerem Bürsin), koji se zbog ostvarenja svojih snova odluče pretvarati da su zaručeni. Eda je sanjarka velikog srca koja svojom vedrinom, ljepotom, otvorenošću i neposrednošću osvaja sve koji je upoznaju premda živi s velikom boli zbog preranog gubitka roditelja. Ona je impulzivna i brzopleta u svojim odlukama i ne libi se reći ono što misli. Njezina su strast cvijeće, prijatelji i knjige, a najveći san postati krajobrazna arhitektica, što je uništio međunarodno poznati arhitekt Serkan Bolat. Naime, on joj je ukinuo stipendiju pa sada mora raditi u cvjećarnici kod svoje tetke Ayfer Yidiz (Evrim Doan) koja ju je odgojila i svoj san o završetku posljednje godine studija u Italiji ostaviti po strani...
A prvu epizodu 27. lipnja popratite uz ovu preukusnu baklavu!
Recept:
Sastojci
500 gr kore tanke za pitu
Fil
- 400 gr. mljevenih oraha
- 50 ml. ulja
- 100 ml. vode
- 2 vrećice vanilin šećera
- 5 žlica šećera u prahu
- 5 žlica pšeničnog griza
Premaz:
- 150 gr. margarina
- 50 ml. ulja
Sirup:
- 1000 ml. vode
- 650 gr. šećera
- 2 limuna
Sastojke za fil izmiješati. Rastopiti margarin pa dodati ulje. Raširiti jednu koru, premazati sa dvije žlice premaza, staviti drugu koru, premazati jednom žlicom premaza. Na kraj kore staviti fil, dobro ga pritisnuti da se ne rasipa pa motati čvrst rolat. Rolate slagati u veliku podmazanu tepsiju i isjeći na manje rolice.
Sve dobro premazati premazom i staviti da se peče na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
Pečene baklave ostavite da se ohlade pa preliti vrelim sirupom.
Kuhajte šećer, vodu i kriške limuna oko 15 minuta od točke vrenja. Prelivene baklave ostavite najmanje 4 sata da stoje a najbolje do sutradan.