Emisije

Nakon vapaja organizatora, Zagreb i ustanove objavili važnu promjenu vezanu za InMusic festival

Prema riječima organizatora, InMusic festival je imao "neadekvatan tretman", a da stvar bude gora, nakon dvije godine pandemije, stvari su postale još gore

HINA
04.07.2022 22:00

Grad Zagreb i gradske ustanove podržavat će InMusic festival i u nadolazećim godinama, iznos ovogodišnje podrške je gotovo 2,4 milijuna kuna, a ako se tome pribroji potpora Hrvatske turističke zajednice iznos se penje na gotovo 3,3 milijuna kuna, priopćili su iz Grada Zagreba.

Time su reagirali na tvrdnje organizatora INmusica Zorana Marića , koji je najavio moguće gašenje najvećeg festivala u Hrvatskoj, ustvrdivši da se iduće izdanje sigurno neće moći održati bez strateškog partnerstva sa Zagrebom i povećanog sufinanciranja sukladno praksama drugih europskih gradova.

"Mogu sigurno reći da se festival sljedeće godine neće održati, a hoće li ga biti, ovisi o volji Grada Zagreba i zagrebačkoj Turističkoj zajednici za omogućavanjem istih preduvjeta rada koje drugi gradovi u Europi omogućavaju svojim festivalima usporedivima s INmusicom", rekao je Marić u razgovoru za Hinu.

Zoran Marić InMusic

Ustvrdio je da sadašnja financijska potpora grada i gradskog TZ-a nije dostatna da se festival nastavi održavati. Kaže da se tu ne radi o 2,4 milijuna kuna, već o čistih 1,6 milijuna kuna gradske potpore, koje festival dobije kada se oduzme PDV i procijenjena vrijednost najma jarunskih otoka.

"To pokriva oko 10 posto troškova realizacije festivala, koji su uvjerljivo najniži u Europi za ovakav program, i s tom razinom potpore festival međunarodne relevantnosti kao što je INmusic više se ne može održavati", poručio je Marić.

Iz Grada Zagrebu na to kažu da InMusic festival predstavlja važan pop-kulturni fenomen i pozicionira Zagreb na pop-kulturnu kartu Europe na najbolji mogući način. "Uz Advent i Festival svjetla, InMusic je jedina manifestacija na koju gosti i turisti dolaze ciljano. U tom smislu, a i cijeneći napore organizatora, Grad Zagreb i njegovi partneri podržavaju i podržavat će InMusic festival u nadolazećim godinama", navode u priopćenju.

InMusic

Gradska podrška InMusicu iz tri izvora, od jeseni i četvrti

Gradska podrška InMusicu dolazi iz triju izvora. Prvi je Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, odnosno njegovo Vijeće za glazbenu djelatnost koje je ove godine festivalu dodijelilo 200.000 kuna.

Drugi je Holdingova ustanova Upravljanje sportskim objektima, koja im omogućava besplatno korištenje triju jarunskih otoka u trajanju od 42 odnosno 20 dana, komercijalna cijena te usluge iznosi oko 400.000 kuna.

Treći izvor je Turistička zajednica Grada Zagreba, koja ih je ove godine podržala s 1.750.000 kuna, što je 40 posto više nego u 2019. godini.

Pročitajte još
Već prvi dan zavidna lista izvođača: Djelić atmosfere s INmusica

U Gradu kažu da je Turistička zajednica sročila pismo namjere o strateškom partnerstvu, kojim se obvezuje podržati InMusic u dolazećim godinama u iznosu istovjetnom ovogodišnjem, a u skladu s mogućnostima (koje će ovisiti o turističkim kretanjima) i većem.

Uz ova tri izvora, od jeseni će na raspolaganju biti i četvrti - natječaj za manifestacije koji će provoditi Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, na koji se organizatori InMusica također mogu javiti.

Također podsjećaju da je festival ove godine dobio i od Hrvatske turističke zajednice 900.000 kuna.

"Kada zbrojimo sve iznose potpore, vidi se da je podrška Grada i gradskih ustanova gotovo 2,4 milijuna kuna. Ako tome pribrojimo potporu Hrvatske turističke zajednice iznos se penje na gotovo 3,3 milijuna", ističe se u priopćenju.

Osim toga, InMusic je komercijalni događaj, koji se financira prodajom (25.000) ulaznica, te ima sponzore i zakupce ugostiteljskih prostora.

"Potrebno je stoga naći balans između komercijalnog i sponzoriranog dijela, uz zadržavanje visoke kvalitete programa", poručuju iz Grada Zagreba.

InMusic

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.