Emisije

Ovo ljeto ne propustite uživati u glazbi pod zvjezdanim nebom na 41. Večerima na Griču!

I ovog ljeta, zagrebački Gornji grad postat će živim mjestom umjetnosti i kulture koju svakako vrijedi posjetiti

Promo
21.06.2022 14:08

Od 1. do 29. srpnja u prekrasnom atriju Galerije Klovićevi dvori publika će tijekom devet koncerata na otvorenom moći uživati u izvedbama velikih domaćin i stranih imena klasične te jazz i etno glazbene scene.

"Idite noću na Grič i kao iz misterijskog fonografa čut ćete pouku toga grada, te zemlje, tog naroda...", riječi su Antuna Gustava Matoša koje su dočekale posjetitelje prvih Večeri na Griču 1982. godine, a 2022. festival se održava u svom 41. izdanju. Naime, Večeri na Griču jedan su od najstarijih zagrebačkih ljetnih glazbenih festivala koji će i ovog ljeta tijekom srpnja tradicionalno okupiti brojne ljubitelje glazbe u jednoj od najljepših i najatraktivnijih lokacija Gornjega grada - atriju Galerije Klovićevi dvori. Od 1. do 29. srpnja publika će pod zvjezdanim zagrebačkim nebom moći uživati u čak devet koncertnih večeri te vrhunskim izvedbama velikih domaćih i stranih imena prvenstveno klasične, ali i jazz te etno glazbene scene. Iako će naglasak, kao i svake godine dosad, biti na zagrebačkim glazbenicima, što je od samog osnutka festivala njegov zaštitni znak, na programu će se pronaći drugi hrvatski i inozemni umjetnici te će se ostvariti neke vrlo zanimljive međunarodne glazbene suradnje.

Večeri na Griču

Jedna od takvih suradnji zasigurno je ona u izvedbi našeg poznatog dua Tihomira Hojsaka na kontrabasu i Filipa Novosela na tamburi te svjetski priznatog kavalista Teodosiija Spassova , koji će 1. srpnja u 21 sat u atriju Klovićevih dvora ponuditi spoj hrvatske i bugarske glazbene tradicije na originalan način te tako otvoriti 41. Večeri na Griču. Hojsak i Novosel već su godinama poznati našoj javnosti kao vrhunski instrumentalisti, koji također i pišu svoju glazbu baziranu na hrvatskoj tradiciji, a ranije su imali prilike surađivati s Theodosiijem, jednim od najvećih bugarskih glazbenika današnjice, stoga publiku na Griču očekuje sjajna večer uz etno, klasičnu i jazz glazbu.
Osim toga, svi ljubitelji glazbe u prekrasnim će vizurama Gornjeg grada tijekom srpanjskih noći uživati još u nastupu Zagrebačkih solista, koji su neizostavni gosti ovog festivala od njegove inauguracije 1982. godine, kao i u izvedbi najboljih i najsvestranijih hrvatskih saksofonista mlađe generacije koji čine Papandopulo kvartet. Obavezno treba istaknuti i zajednički donatorski koncert čak triju zagrebačkih zborova - Cantores sancti Marci, Vladimir Prelog te Ivan Goran Kovačić za obnovu crkve sv. Katarine, bisera zagrebačke barokne arhitekture, stradale u potresu 2020. godine, ali i pijanistički recital karizmatičnog makedonskog virtuoza svjetskoga glasa Simona Trpčeskog. Potom slijedi koncert Zagrebačkog kvarteta u suradnji s dvojicom briljantnih solista – klarinetistom Milanom Miloševićem i fagotistom Žarkom Perišićem , zatim uvijek atraktivan nastup Hrvatskoga gitarskog kvarteta te gostovanje mađarskog ansambla Bacchus Consort koji će se zagrebačkoj publici predstaviti skladbama europske i američke provenijencije iz perioda od 16. do 18. stoljeća. Završetak ovogodišnjih Večeri na Griču obilježit će povratak čuvenog violinista Robyja Lakatosa koji u svojim nadahnutim interpretacijama isprepliće romsku i mađarsku glazbenu tradiciju.

Program 41. Večeri na Griču.jpg

Nesumnjivo je da će 41. Večeri na Griču svojim iznimnim i raznolikim glazbenim repertoarom još jednom potvrditi svoju značajnu poziciju na karti sličnih vodećih komornih festivala u Europi te zagrebački Gornji grad učiniti živim mjestom umjetnosti i kulture koje ovoga ljeta svakako vrijedi posjetiti!