Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ČOVJEK DIVLJINE

10 stvari koje niste znali o ekstremnom avanturistu i ekspertu za preživljavanje Bearu Gryllsu

Upoznajte omiljenog čovjeka divljine koji prkosi ekstremnim silama prirode.

Image
Foto: PLAY
PLAY/ 12.10.2022. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svi ga poznajemo kao kralja preživljavanja, a Bear Grylls, pravim imenom Edward Michael Grylls, puno je više od toga. Rođen 1974. u Bernbridgeu, na otoku Whightu, nadimak Bear (Medvjed) kao dječaku mu je dala sestra Lara. Sin je pokojnog političara Sir Michaela Gryllsa i lady Sarah Grylls, a još kao dijete uživao je u planinarenju i jedrenju s roditeljima te borilačkim vještinama karatea i aikida. Prije fakulteta proveo je mjesec dana na Himalaji, a svoj avanturistički duh odlučio je  iskoristiti tako što je pristupio jednoj od najtežih vojnih obuka na svijetu, u britanskim specijalnim postrojbama SAS 21.

  1. Veliki pad

Godine 1996. u jednoj od SAS-ovih akcija u Africi umalo je doživio kobnu nesreću iznad Zambije tijekom skoka padobranom kada je na visini od 4500 metara pukla jedna od uzica.  Svojim padobranskim ruksakom udario je o zemlju, a to je rezultiralo napuknućem tri kralješka. Liječničke prognoze bile su iznimno loše, govorile su da će ostati nepokretan.

2. Uspon na Everest

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

18 mjeseci nakon što je slomio tri kralješka u nesreći, Grylls je ostvario svoj dječački san i popeo se na Mount Everest u Nepalu 16. svibnja 1998. S 23 godine bio je među najmlađima koji su osvarili ovaj podvig. Oduvijek je želio biti osoba kakva je danas i prepreke koje su se pojavljivale nisu ga mogle u tome spriječiti. Kako bi se pripremio za penjanje na tako velike visine, 1997. Grylls je postao najmlađi Britanac koji se popeo na Ama Dablam, vrh koji je Sir Edmund Hillary jednom opisao kao "nemoguć uspon".

3. Na jetskiju u dobrotvorne svrhe

Upravo se čita

Image
KATIJIN SPECIJALITET

Recept za dubrovačku tortu iz 16. stoljeća: Nekoliko sastojaka, bez brašna, a slasna

Godine 2000. Grylls je predvodio tim koji je oplovio Britansko otočje na jetskiju, što je trajalo oko 30 dana, kako bi prikupio novac za  Royal National Lifeboat Institution, glavnu britansku organizaciju za spašavanje na vodi i obrazovanje o sigurnosti na vodi.

4. Veslao je gol u kadi niz Temzu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

2000. godine veslao je gol u kadi domaće izrade niz Temzu kako bi prikupio sredstva za prijatelja koji je izgubio obje noge u nesreći pri penjanju. Prošao je 35 km prije nego što je ponovno obukao odjeću i izašao iz kade.

5. Prelazak sjevernog Atlantika

Godine 2003. Bear je vodio tim od pet ljudi preko sjevernog Atlantika na otvorenom brodu. Brod je bio dug 11 metara i tijekom povijesnog putovanja suočio se s ekstremnim klimatskim promjenama i santama leda. Među suradnicima je bio i njegov prijatelj iz djetinjstva, kolega iz SAS-a i partner u penjanju na Mount Everest Mick Crosthwaite. Putovanje je započelo iz Halifaxa u Novoj Škotskoj i završilo u John o' Groatsu u Škotskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

6. Večera na nebu

Čim počnemo zaključivati da ekstremnije ne može ići, iznova nam dokazuje da smo u krivu. Grylls drži svjetski rekord za večeru na otvorenom na najvišoj nadmorskoj visini, koju je podijelio s poručnikom Alanom Vealom RN.  2005. godine, u balonu na vrući zrak i svečanoj vojnoj odjeći, gostili su se francuskom hranom i šampanjcem na 7600 metara visine!

7. Let iznad Everesta na -60

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Godine 2007. Grylls je nastavio s rekordima paramotorom Parajet na Himalaji u blizini Mount Everesta. Poletio je s 4400 metara, 12 km južno od planine. Grylls je letio okolo i gledao dolje na vrh tijekom leta. Morao se nositi s temperaturama od −60 °C. Izdržao je opasno niske razine kisika i na kraju dosegao 9000 metara, što je gotovo 3000 metara više od prethodnog rekorda od 6102 metra.

8. Rekordni slobodni pad

Grylls je, zajedno s Alom Hodgsonom koji je izgubio obje noge, i Freddyjem MacDonaldom, 2008. godine postavio Guinnessov svjetski rekord za najduži kontinuirani slobodni pad u zatvorenom prostoru. Prethodni rekord bio je 1 sat i 36 minuta američkog tima. Grylls, Hodgson i MacDonald, koristeći vertikalni zračni tunel u Milton Keynesu, oborili su rekord za nekoliko sekundi. Pokušaj je bio podrška dobrotvornoj organizaciji Global Angels koja radi za dobrobit djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

9. Putovanje Antarktikom

Godine 2008. Grylls je vodio četveročlani tim koji se popeo na jedan od najudaljenijih vrhova na svijetu, a  koji se još nije penjao na Antarktiku, kako bi prikupio sredstva za dječju dobrotvornu organizaciju Global Angels i promovirao korištenje alternativnih energija. Tijekom ove misije tim je također imao za cilj istražiti obalu Antarktike čamcem na napuhavanje i jetskijem, dijelom pokretanim bioetanolom, a zatim putovati preko neke od golemih ledenih pustinja pomoću kite-skija na vjetar i električnog paramotora. Međutim, ekspedicija je prekinuta nakon što je Grylls slomio rame dok je skijao zmajem po dionici leda. Putujući brzinom do 50 km/h, skija se zakačila za led, odbacila ga u zrak i slomila mu rame kada je sišao. Morao je biti medicinski evakuiran.

10. Najčudnije stvari koje je jeo

Popis najčudnijih stvari koje je jeo uključuje sve. Od sirovih smrznutih jakovih očnih jabučica do soka devinih crijeva. Divovski živi pauk, crvi, sirovi životinjski testisi, životinjska krv, živa zmija, aligator i škorpion, divovske ličinke te cijeli niz insekata, pa čak i krpelj, bili su na jelovniku Beara Gryllsa.

Ako netko kaže riječ nemoguće, pokažite mu Beara Gryllsa i sigurni smo da će razmisliti. Ultimativni izazov preživljavanja u divljini ‘Otok s Bearom Gryllsom’ pratite samo na PLAY Premiumu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
REGIONALNA PREMIJERA

'Tajkun': Vrhunsko ostvarenje regionalne produkcije gledajte ekskluzivno na PLAY Premiumu!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba