VOYO

Animirani serijal 'Pustolovine braće Kratt' – edukativna zabava za djecu u kojoj podjednako uživaju i...

Braća Kratt u svojim avanturama često pomažu divljim životinjama, a ponekad ih spašavaju od opasnosti izazvanih ljudskim djelovanjem ili ih štite od zlikovaca u crtiću.

RTL.hr
20.07.2022 11:15

U iznimno popularnom animiranom serijalu Pustolovine braće Kratt" pratimo braću Chrisa i Martina Kratt, stručnjake za životinjski svijet, koji kroz svoje avanture proučavaju životinje u njihovom prirodnom okruženju. Kroz svaku epizodu, ovaj zabavni dvojac pokušava približiti mladim i malo starijim gledateljima različite životinjske vrste, njihove karakteristike i navike, tumačeći na zanimljiv i lako razumljiv način informacije o staništu, ponašanju i hranjenju divljih životinja, njihovim prirodnim neprijateljima i tome slično. Braća Kratt u svojim avanturama često pomažu divljim životinjama, a ponekad ih spašavaju od opasnosti izazvanih ljudskim djelovanjem ili ih štite od zlikovaca u crtiću.

Likovi negativaca također su pametno i smisleno razrađeni, tako braća Kratt u svojim pustolovinama moraju obraniti životinje od zločestog izumitelja Zacha Varmitecha, ponekad pomažu životinjama da ih se ne dočepa zli Gaston Gourmand, kuhar koji voli spremati jela od ugroženih i zaštićenih životinjskih vrsta, beskrupulozna modna dizajnerica Donita Donata i njezin pomoćnik Dabio koji žele iskoristiti zaštićene životinje za svoje modne kreacije te poslovna žena Paisley Paver i njezin pomoćnik Rex koji mrze prirodu i sve oko sebe žele pretvoriti proizvodne pogone i parkirališta.

U tome svemu, braći Kratt pomaže Aviva, njihova prijateljica inženjerka i važna članica ove pustolovne ekipe. Kroz različite maštovite, ali i poneke vrlo životne situacije , animirani serijal Pustolovine braće Kratt" ne samo da omogućava učenje o prirodi, biologiji i zoologiji koje je prilagođeno mlađim uzrastima, nego djeci približava važne pojmove zaštite prirode, brige o životinjama i ekologije.

Još jedan fantastičan detalj u ovom neodoljivom animiranom serijalu je to što su teme pojedinih epizoda one vrste životinja koje su na lošem glasu i slove kao opasne i zle zvijeri, primjerice krokodili. Kako su sami autori serije naglasili, cilj takvim epizoda je pokazati kako sve, pa čak i ove opasne životinj,e imaju mnogo pozitivnih osobina i zapravo su mnogo više od onoga kako ih se često pojednostavljeno prikazuje.

pustolovine_brace_kratt_2560x1440.jpg

Kreatori ove serije su ujedno i glavni likovi Chris i Martin Kratt, koji su odmalena obožavali životinje. Chris je studirao biologiju, a Martin zoologiju i nakon diplome, oboje su neko vrijeme radili na različitim projektima istraživanja i zaštite životinja. U nekom trenutku smo shvatili: Hej, pa nema dječjih emisija o divljim životinjama" i počeli smo raditi amaterske video snimke na putovanjima. Te video snimke smo prilagođavali u podrumu kod kuće, i pokazivali smo ih klincima u školi... Zatim smo s jednim profesorom otišli u Amazonu i snimili film o divovskim vidrama i pekarijima i taj film nazvan The Kratt Brothers Amazon Adventure" je dobio nagradu na International Wildlife Film Festivalu. Tako je sve počelo", prepričali su u jednom intervjuu braća Kratt.

Kako je glavna ciljana skupina za Pustolovine braće Kratt" prilično zahtjevna – djeca od 6 do 12 godina, braća Kratt su se domislili kako još više zainteresirati djecu i potaknuti ih na kreativno razmišljanje. Upravo iz tog razloga, autori su u seriju unijeli zanimljiv element – nakon upoznavanja pojedine životinjske vrste, ekipa se u svojim pustolovinama služi odijelima koje im daju posebne moći, karakteristične za tu životinjsku vrstu. Primjerice, u epizodi o gepardima, najbržim životinjama na svijetu, dečki će se u svojoj akciji poslužiti odijelima koja će im omogućiti da trče jednako brzo kao gepardi, a u epizodi o čudnovatom kljunašu tu su odijela koja ima omogućavaju da plivaju u dubokoj vodi bez da vide išta oko sebe, a za tehnološki dio razvoja ovih posebnih odijela zadužena je inženjerka Aviva.

Posebnost animirane serije Pustolovine braće Kratt" je što uz zanimljivo i korisno znanje o prirodi i životinjama, potiče djecu na igru, ali i na još više učenja i istraživanja. Prateću braću Kratt, djeca imaju priliku naučiti mnogo toga o životinjskom svijetu, ali i o mnogo korisnih stvari o našem planetu, tehnologiji, i upoznati se s raznovrsnim znanstvenim temama važnim za razumijevanje prirode i svijeta u cjelini.

Prvu i drugu sezonu izvrsnog animiranog serijala Pustolovine braće Kratt" možete gledati na Play Premiumu!