VOYO

Babel': Nagrađivana psihološka drama s Bradom Pittom i Cate Blanchett u glavnim ulogama

Jedan tragičan događaj ispreplete sudbine četiriju obitelji

PLAY
04.09.2022 19:00

Psihološka drama Babel' iz 2006. godine, redatelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua i scenarista Guillerma Arriaga , priča je koja zaokružuje Iñárrituovu "trilogiju smrti". Uz filmove Pasja ljubav' i 21 gram', Babel' prikazuje isprepletene priče koje se odvijaju u Maroku, Japanu, Meksiku i Sjedinjenim Državama.

Četiri priče smještene na četiri različite lokacije počinju tragedijom koja pogađa američki bračni par na odmoru u pustinji Maroka. Richard (Brad Pitt, Fury', Nemilosrdni gadovi') i Susan (Cate Blanchett, Thor: Ragnarok', Oceanovih osam') svjesni su da su dio niza događaja izvan svoje kontrole. U isto vrijeme, gluhonijema japanska tinejdžerica u naponu mladenačkog buntovništva dolazi u sukob sa svojim ocem, dok meksička dadilja na radu kod dobrostojeće američke obitelji odluči bez njihova znanja uzeti njihovo dvoje djece u Meksiko.

Babel

Kao što naslov filma implicira, glavna tema je pogrešna komunikacija. Babel' se vraća biblijskoj priči u kojoj Bog kažnjava ljude koji grade kulu do neba kao čin pobune oduzimajući im zajednički jezik, a time i sposobnost da međusobno komuniciraju, što rezultira kaosom i neprijateljstvom među njima. Većinu likova u filmu povezuje ne samo suočavanje s jezičnim barijerama, već i njihova nesposobnost da pravilno iskomuniciraju svoje osjećaje i želje, što onda dovodi do kompliciranih obrata, nevolja i boli.

Film Babel' dobio je brojna priznanja, a za prestižnu filmsku nagradu Oscar imao je sedam nominacija, pobijedivši u kategoriji najbolje originalne glazbe 2007. godine. Dobitnik je i Zlatnog globusa za najbolji film, a 2006. natjecao se za prestižnu nagradu Zlatna palma na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je González Iñárritu osvojio nagradu za najboljeg redatelja.

Gotovo cijeli film sniman je kamerom iz ruke, a kako je priča smještena na različitim kontinentima, brojni članovi produkcije i glumci nikada se nisu sreli. Film je sniman gotovo cijelu 2005. godinu. Babel' je jedan od najcjenjenijih filmova, a brojni ugledni časopisi i kritičari svrstali su ga među "1000 filmova koje morate pogledati prije nego što umrete".

Nagrađivanu psihološku dramu Babel' pogledajte na PLAY Premiumu .