Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Aktualno

'Aktivne mjere' - dokumentarni film o Putinovom strelovitom usponu i utjecaju na globalni politički poredak

Tko je Vladimir Putin, jedna od najmoćnijih osoba 21. stoljeća?

Image
Foto: RTL
PLAY/ 2.3.2022. u 11:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kad je u zoru 24. veljače započela ruska invazija na Ukrajinu, svijet je ostao u šoku. I dok su se svi nadali da će se ratni sukob izbjeći, u tijeku je najveća invazija na jednu suverenu zemlju na europskom tlu od II. svjetskog rata. No rat u Ukrajini nije se dogodio preko noći. Politička situacija na istoku Europe već se godinama zaoštrava, ali koji su točno razlozi sukoba i jesu li NATO saveznici spremni obraniti se od nuklearnih prijetnji ruskog predsjednika?

PLAY Premium donosi vam dokumentarni film 'Aktivne mjere' (Active Measures, 2018) u kojem redatelj i scenarist Jack Bryan predstavlja činjenice da Vladmir Putin stoji iza 30-godišnje povijesti prikrivenog političkog rata kako bi poremetio i, u konačnici, kontrolirao globalni politički i gospodarski poredak. Aktivne mjere je sovjetski termin za aktivnosti političkog ratovanja koje provode ruske sigurnosne službe kako bi se utjecalo na tijek svjetskih događaja.

Image
Foto: PLAY Premium
Image
PLAY Premium

U ovom zanimljivom dokumentarcu o Vladimiru Putinu, njegovu političkom usponu, obrušavanju na nezavisne medije i istraživačke novinare, obračunavanju s političkim neistomišljenicima te dojmu koji je ostavio na zapadne političare govore bivša prva dama Amerike, Hillary Clinton, senator John McCain, dužnosnici CIA-e, brojni politički analitičari te Steven Pifer, veleposlanik SAD-a u Ukrajini (1997.-2000.). Film prikazuje i Putinovo obračunavanje s oligarsima, cyber kriminal i najveću operaciju ruskih špijuna u povijesti – uplitanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

Richard Fontaine, predsjednik Centra za novu američku sigurnost smatra da je Putin predan ponovnoj izgradnji SSSR-a, države čiji raspad smatra najvećom tragedijom. Senator McCain je već tada usporedio Putinov uspon krajem 90-ih, od ravnatelja FSB-a do predsjednika jedne od najmoćnijih zemalja na svijetu, s usponom Adolfa Hitlera 30-ih. Koliko je Zapad progledao Putinu kroz prste prilikom sukoba u Čečeniji i aneksije Krima? Je li se rat u Ukrajini mogao izbjeći, kolika je u svemu odgovornost SAD-a te tko je sve pripomogao u stvaranju jednog od najvećih krvnika 21. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zanimljiv dokumentarni film 'Aktivne mjere' pogledajte odmah na PLAY Premiumu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
TEMELJENO NA ISTINITIM DOGAĐAJIMA

Uzbudljiv dokumentarac 'Mreža krijumčara' gledajte na PLAY Premiumu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba