Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kultni film

‘Montevideo, Bog te video’ - povijesna melodrama u režiji Dragana Bjelogrlića

Prvi film u povijesti svjetske kinematografije s temom prvog Svjetskog prvenstva u nogometu u Urugvaju 1930.

Image
Foto: PLAY Premium
PLAY/ 31.3.2022. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nazvan po glavnom gradu Urugvaja, film ‘Montevideo, Bog te video’ (2010.) povijesna je melodrama temeljena na istinitim događajima. Scenarij je inspiriran knjigom poznatog sportskog novinara Vladimira Stankovića u debitantskoj režiji glumca Dragana Bjelogrlića.

U Beogradu se 1930. godine okuplja jedanaest anonimnih, ali vrlo talentiranih i ambicioznih mladića kojima je cilj  formirati nogometnu reprezentaciju nakon poziva FIFA-e Kraljevini Jugoslaviji da sudjeluje na  Svjetskom nogometnom prvenstvu u Montevideu, prvom ikada.

Image
Foto: PLAY Premium
Image
PLAY Premium

Priča prati Aleksandra Tirnanića Tirketa (Miloš Biković), čiji je talent za nogomet  primijećen na ulicama. Svojim dolaskom u tadašnji beogradski klub „BSK“ Tirke ulazi u sukob s nogometnom zvijezdom, poznatim Mošom Marjanovićem (Petar Strugar). Rivalstvo između dvojice mladića raste i zbog lijepih djevojaka, ekscentrične umjetnice Valerije (Nina Janković) i skromne djevojke iz provincije Rose (Danina Jeftić). Pored osobnih nesuglasica i rivalstva, situaciju dodatno otežava protest hrvatskih suigrača, nedostatak financijske podrške, kao i nerazumijevanje za “igru u gaćama”.

Image
Foto: PLAY Premium
Image
PLAY Premium

Isprva se čini da je nogomet glavna tema filma, ali uskoro postaje jasno kako je ovo priča o ljubavi, herojstvu, prijateljstvu, vjeri, časti, patriotizmu i poštovanju. Ova filmska priča vraća nas u romantično vrijeme nastanka nogometnog tandema za sva vremena - “Tirke i Moša”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Miloš Biković najpoznatiji je po ulozi spretnog kriminalca Petra Maraša iz istoimene filmske i serijske uspješnice koja je zaludila regiju, 'Južni vetar'.

Ova romantična nogometna priča iz 1930. godine ostvarila je rekordnu gledanost u srpskim kinima, s preko 500 000 gledatelja a dobila je i veliku naklonost filmske kritike. Film ‘Montevideo, Bog te video’ bio je srpski kandidat za nagradu Oskar 2011. godine i ovjenčan je mnogim nagradama na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.

Upravo se čita

Image
VEČERAS JOŠ DVA VJENČANJA!

Neke mladenke na prvu razočarane: 'Probala sam, ali ne mogu biti fejk'

Poznatu filmsku uspješnicu ‘Montevideo, Bog te video’ pogledajte odmah na PLAY Premiumu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PLAY PREMIUM

'Bilo jednom u Americi': Kultni film s legendarnim Robertom De Nirom u glavnoj ulozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba