Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Oskarovci na PLAY Premiumu

'Narednik James' – realan prikaz rata donio je filmu devet nominacija i čak šest osvojenih Oskara

U paklu rata oni pokušavaju preživjeti!

Image
Foto: RTL
PLAY/ 24.3.2022. u 12:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Narednik James' ('The Hurt Locker', 2008.) američki je ratni triler redateljice Kathryn Bigelow prema scenariju Marka Boala, novinara koji priču temelji na vremenu koje je proveo u elitnoj jedinici za uklanjanje bombi.

Radnja filma prati priču trojice pirotehničara tijekom rata u Iraku. Narednik prve klase William James (Jeremy Renner) dolazi kao novi vođa jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava američke vojske. James je sposoban i hrabar, ali distanciran od ostalih vojnika i prilično arogantan, nimalo simpatičan ostalim članovima tima koji u njemu prepoznaju ovisnika o ratu. Iako zanemaruje protokole na terenu, ipak poštovanje kolega postupno stječe demontiranjem niza složeno postavljenih bombi i obavljanjem posla bez iznimaka.

Sjajna glumačka postava predvođena Jeremyjem Rennerom, Anthonyjem Mackiem i Brianom Geraghtyjem ovom filmu daje još veću dozu kvalitete. Jeremy Renner bio je nominiran za Oskara za najboljeg glumca upravo za ulogu u 'Naredniku Jamesu'.

Od ukupno devet nominacija za Oskara, film je 2010. godine osvojio njih čak šest. Redateljica Kathryn Bigelow postala je prva žena u povijesti koja je osvojila Oskara za najbolju režiju. Također, osvojio je Oskara za najbolji film i najbolji scenarij Marka Boala. Film je zaradio brojne druge nagrade i priznanja udruženja kritičara, festivala i grupa, uključujući i šest BAFTA nagrada. Osvajanje dvaju 'najvažnijih' Oskara, za najbolji film i režiju, za mnoge je predstavljalo iznenađenje, pošto je većina prognostičara u to vrijeme prednost davala 'Avataru', komercijalno najuspješnijem filmu svih vremena. Ipak, trijumf 'Narednika Jamesa' nad 'Avatarom' predstavlja jednu od rijetkih istinskih pobjeda umjetnosti nad industrijom i reklamom.

S odličnom radnjom, dijalozima i sjajnom glumačkom postavom, ‘Narednik James’ daje realan prikaz rata, jedinice i zadataka bez moraliziranja. Film koji je mnoge ˝skinuo˝ s trona pogledajte na PLAY Premiumu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nezaboravne fore

'Američka pita': Kultna tinejdžerska komedija koja je rušila sve društvene tabue

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba