VOYO

'Parazit': Korejsko remek-djelo mnogi kritičari smatraju jednim od najvećih filmova 21. stoljeća

Provokativan i intrigantan crno-humorni triler!

PLAY
02.09.2022 15:00

Remek-djelo korejskog scenarista i redatelja Bong Joon-hoa , 'Parazit' (Parasite, 2019.) izazvalo je najveću senzaciju na dodjeli Oscara 2020. Sa šest nominacija i četiri osvojena zlatna kipića u kategoriji najboljeg originalnog scenarija, najbolje režije, najboljeg međunarodnog igranog filma, ušao je u povijest i kao prvi film koji nije na engleskom jeziku, a osvojio je nagradu za najbolji film.

Film donosi zanimljivu priču o imućnoj obitelji Park i siromašnim Kimovima. Nakon što se njihovi životi neočekivano isprepletu, lukavi Kim Ki-woo (Choi Woo-shik ) odluči iskoristiti naivnost Parkovih kako bi svojoj obitelji omogućio bijeg iz siromaštva.

Iznimna filmska uspješnost

parazit

Parazit' je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2019., gdje je postao prvi južnokorejski film koji je osvojio Zlatnu palmu. Meksički redatelj Alejandro González Iñárritu, koji je predsjedao žirijem u Cannesu, u jednom je intervjuu rekao da su članovi žirija filmu 'Parazit' nagradu odlučili dodijeliti praktički iste sekunde kada su ga pogledali. Osvojio je četiri vodeće nagrade na dodjeli Oskara i to za najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalni scenarij i najbolji međunarodni igrani film, postavši prvi film na neengleskom jeziku koji je osvojio Oskara za najbolji film. Osvojio je nagradu Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku i nagradu BAFTA za najbolji film koji nije na engleskom jeziku.

parazit

Parazit' je južnokorejski film s najvećom zaradom ikada, uprihodio je 266 milijuna dolara diljem svijeta, postigao je najveći međunarodni uspjeh, a snimljen je u samo 77 dana.

Prihvatili uloge prije čitanja scenarija

Glavni glumci Choi Woo-shik i Song Kang-ho prihvatili su uloge bez čitanja scenarija. Već su ranije surađivali sa scenaristom filma i toliko su vjerovali njegovom scenariju da su prihvatili angažman bez da su uopće znali o čemu se radi. Choi je radio s Bongom na 'Okji', a Song na projektima 'Memories of Murder', 'The Host' i 'Snowpiercer'.

Ako volite crni humor, onda će ovaj film biti jedan od vaših omiljenih svih vremena! Kritički je hvaljen zbog svoje priče, režije, glume, društvenog komentara, kinematografije i montaže, a pogledati ga možete odmah na PLAY Premiumu .