VOYO

'Skandalozno ponašanje' - odlična komedija o događaju koji je pokrenuo revoluciju

Osvježavajući i inspirativan britanski film s Keirom Knightley u glavnoj ulozi

RTL play
16.11.2021 12:30

Komedija 'Skandalozno ponašanje' (Misbehaviour, 2020.) vraća se na feministički prosvjed iz 1970. protiv izbora za Miss svijeta u Londonu. Zabavan i optimističan film sa simpatičnom glumačkom ekipom na čelu s Keirom Knightley ('The Imitation Game', 2014.), Guguom Mbatha-Rawom ('The Morning Show', 2019.) i Jessie Buckley ('Judy',2019.), pobrao je brojne hvalospjeve filmskih kritičara.

Godine 1970. natjecanje za Miss svijeta održano je u Londonu, a domaćin ceremonije bio je legendarni američki komičar Bob Hope (Greg Kinnear). U to je vrijeme natjecanje Miss svijeta s preko stotinu milijuna gledatelja bio najgledaniji televizijski program na svijetu. Uz tvrdnju da natjecanja u ljepoti omalovažavaju žene, Pokret za ženska prava" gotovo je preko noći postigao slavu nakon što su njegovi članovi potpuno nenajavljeno izašli na pozornicu i na taj način prekinuli prijenos natjecanja uživo. I ne samo to, kada je natjecanje nastavljeno, rezultat istoga izazvao je snažne reakcije: pobjednica nije bila favorizirana Šveđanka, već Miss Grenade – prva crnkinja u povijesti koja je okrunjena kao Miss svijeta. U samo nekoliko sati, globalno gledateljstvo diljem svijeta svjedočilo je nezamislivim posljedicama koje su uslijedile nakon šokantnog obrata.

U režiji Philippe Lowthorpe ('The Crown',2017.), film personalizira feminističku priču kroz šarolike i upečatljive likove. Sally Alexander (K. Knightley) akademski je obrazovana mlada žena koja se osjeća zakinuto od strane seksističkih kolega, a to je navodi da se pridruži pokretu za prava žena. Njezina suprotnost je Jennifer Hosten (Mbatha-Raw), tj. Miss Grenade, koja nema što reći, već se samo hihoće s drugim natjecateljicama, ali Mbatha-Raw jasno daje do znanja da lik ima unutarnju živost, što čini film još zanimljivijim. Greg Kinnear utjelovio je pak voditelja izbora, Boba Hopea, koji misli kako njegov muški šovinizam doprinosi smijehu i zabavi gledatelja.