Play ponuda
Play ponuda
NA PLAY PREMIUM

Jeste li znali? Vedrana Božinović u 'Kotlini' glumi direktoricu, a na to je mjesto prva zasjela i u stvarnom životu

U ulozi direktorice Zemaljskog muzeja u Sarajevu u hvaljenoj bosansko-hercegovačkoj krimiseriji 'Kotlina', u suradnji oskarovca Danisa Tanovića i Amre Bakšić Čamo, ulogu ima i višenagrađivana glumica Vedrana Božinović

Image
RTL.hr/ 24.5.2023. u 14:24
Play ponuda

Viši inspektor Edib Pašić (Feđa Štukan) i njegov mlađi kolega Mido Zec (Boris Ler), pozvani su na očevid u Zemaljski muzej u Sarajevu, gdje je pronađeno tijelo nepoznatog muškarca. Novinarka portala Sloboda, Ajla Pašić (Ida Keskić) stiže u muzej na ranije dogovoreni intervju s direktoricom Selmom, ali joj prisustvo policije privuče pažnju.

Ulogu direktorice Zemaljskog muzeja preuzela je Vedrana Božinović, glumica koja je za svoj rad nagrađivana više puta. Diplomirala je 1998. na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek gluma. Pohađala je workshopove u Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj, a na Britanskoj akademiji za izučavanje scenskih borbi u Londonu završila je osnovni kurs scenskih borbi i mačevanja. Stekla je zvanje magistrice umjetnosti (2005) na Essex University (East 15 Acting School) u Londonu.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/d1fee680-fa1a-11ed-882f-8a5879e904b1/original

Izvor: RTL

 Ostvarila je uloge u predstavama Narodnog pozorišta Sarajevo ('Svileni bubnjevi', 'San ljetne noći', 'Galeb', 'Ptičice', 'Pobjeda', 'Građanin plemić', 'Omer i Merima', 'Richard III', 'Ožalošćena porodica', 'Zločin na kozijem otoku', 'Tartif', 'Pobunjenik M. K.', 'Skupština', 'Na rubu svemira', 'Jedan čovjek dva šefa', 'Prosjačka opera', 'Elizabeta Bam ', 'Kavkaski krug kredom', 'Snijeg', 'To nikad nigdje nije bilo'); Kamernog teatra ’55 ('Pustolov pred vratima'); Otvorene scene Obala ('Bremenska sloboda', 'Mahnitanje u dvoje', 'Ćelava pjevačica', 'Ekstremisti', 'Sav taj jazz', 'Reservoir Dogs', 'Ludilo u dvoje', 'Medeja', 'Buđenje proljeća'); Sarajevskog ratnog teatra SARTR ('Narodna drama'). Igrala i u predstavama Corbett Theatrea u Londonu ('Hajdine kronike', 'Dobar') i minhenskog Residenztheatera ('The Dark Ages').

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/137f5d88-fa1b-11ed-849e-8a5879e904b1/original

Izvor: RTL

U produkciji MESS-a glumila je u predstavi 'What is Europa', a u nezavisnoj produkciji ostvarila je uloge u 'Kako ubiti suprugu i zašto' i 'Klasnom neprijatelju'. Glumila je u filmovima 'Savršeni krug', 'Prvo smrtno iskustvo', 'Zemlja Komančija', 'Iza neprijateljskih linija', 'Flickerbook', 'Naša svakodnevna priča', 'Djeca', 'Smrt u Sarajevu' i televizijskim projektima 'Kako sam poljubio svoj nos', 'Viza za budućnost' te 'Žene s broja 13'.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3b9d6684-fa1b-11ed-b8d1-da9230f0d668/original

Izvor: RTL

Imenovana je 2021. za direktora Drame Narodnog kazališta Sarajevo kao prva žena u 100 godina postojanja ovog umjetničkog segmenta.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/32eaa2c2-fa1b-11ed-b054-de8d5a3f910d/original

Izvor: RTL

Za svoj rad više puta je nagrađivana. Dobila je Specijalnu nagradu žirija za najbolju žensku ulogu Opsada (The Siege) I. Kovacs – AFI (American Film Instutut) Los Angeles, Sterijinu nagradu za dramaturgiju za predstave 'Hasanaginica' i 'M.I.R.A.', Nagradu festivala u Kragujevcu, Specijalnu nagradu žirija za dramaturgiju Hasanaginica, Nagradu Festivala u Jajcu za dramaturgiju predstave Dogville Narodnog pozorišta Sarajevo.

Seriju 'Kotlina' pogledajte na PLAYU.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
NE PROPUSTITE

EKSKLUZIVNO: 'FNC 11: Fight For Legacy' MMA spektakl godine iz Arene Zagreb gledajte samo na PLAY Premiumu

Play ponuda

Više s weba