Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SERIJA KOJA OBARA REKORDE

‘Okupirani’: Kontroverzni skandinavski politički triler izazvao pomutnju u norveško-ruskim odnosima

Jedna od najskupljih, ali i najkontroverznijih serija u skandinavskoj povijesti napravljena je prema romanu slavnog Joa Nesbøa, a možete je gledati na PLAY Premiumu.

Image
Foto: PLAY
PLAY/ 17.10.2022. u 9:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na temelju originalne priče jednog od najpopularnijih autora krimiromana,  Joa Nesbøa, politički triler ‘Okupirani’ (‘Occupied’, 2015.), smješten je u izmišljenu,  ne tako daleku, budućnost u kojoj je Rusija u ime EU inscenirala invaziju “svilenih rukavica” na Norvešku, koja je zaustavila proizvodnju nafte zbog klimatskih promjena. Serija ispituje što se događa naciji kada je pod okupacijom  “svilene rukavice” te istražuje teme odanosti sebi, svojoj obitelji i zemlji pod stranom invazijom.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/5cc3d6ea-4bb1-11ed-8832-5238f1a8dffa/original

Nordijska drama temelji se na bliskoj budućnosti kada na vlast u Norveškoj dolazi radikalna ekološka stranka koja obustavlja vađenje i proizvodnju nafte i plina u Sjevernom moru. S ograničenim resursima, akcije rezultiraju svjetskom krizom. Stupajući u ime EU, Rusija napada zemlju s jedinim ciljem, dovršiti operaciju "svilenih rukavica", koja uključuje preuzimanje kontrole nad svim nalazištima i bušotinama nafte i plina.

Kontroverzna serija ‘Okupirani’ srušila je nekoliko rekorda. Osim što je najskuplja serija u povijesti norveške televizije (gotovo 10 milijuna eura), bilježi i najbolji start jedne dramske serije na norveškoj televiziji. Prve epizode serije izazvale su veliko zanimanje kod svih dobnih skupina.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/061adea2-4bb0-11ed-b5d3-5238f1a8dffa/original

Serija je već samom najavom izazvala pomutnju u norveško-ruskim odnosima. Rusko veleposlanstvo u Oslu poslalo je bijesnu prosvjednu notu, a neki norveški analitičari i povjesničari tvrdili su kako će serija postojeće napetosti između Zapada i Rusije, zbog rata u Ukrajini, još više zakomplicirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svakog dana pratite novu epizodu serije ‘Okupirani’ na PLAY Premiumu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'PAD' GLEDAJTE NA PLAY PREMIUM

Po njegovoj priči snimljena je serija: Bio je slavni glumac, a onda je ubio dvojicu! 'Više nikada ne mogu biti slobodan'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba